Foto: AP/Scanpix

ASV Bruņotie spēki spēj pārtvert Krievijas ballistiskās raķetes, kā arī īstenot negaidītu uzbrukumu ar atomieročiem, un šīs spējas amerikāņi turpina uzlabot, norāda Krievijas Ģenerālštāba amatpersonas, vienlaikus mierinot, ka situācija tiek kontrolēta, raksta "NewsRu".

"ASV pretraķešu aizsardzības sistēma jau šobrīd spēj pārtvert krievu un ķīniešu ballistiskās raķetes, kā arī apdraud Krievijas un Ķīnas stratēģisko atomieroču bruņojumu," aģentūrai "Interfax" norādījis ģenerālleitnants, Krievijas Federācijas Ģenerālštāba Galvenā uzdevumu direktorāta vadītāja vietnieks Viktors Poznihirs.

"Spēcīgās ASV raķešu aizsardzības bāzes Eiropā, kā arī pretraķešu sistēmas jūrās un okeānos tuvu Krievijas teritorijai rada spēcīgu latentā uzbrukuma iespējamību pēkšņam atomieroču uzbrukumam visur Krievijas teritorijā," Poznihirs skaidrojis Maskavā notiekošajā starptautiskās drošības konferencē "MCIS-2017".

Tam piekritis arī konferences dalībnieks, Krievijas Aizsardzības ministrijas Gaisa aizsardzības centrālā izpētes institūta vadītājs Sergejs Jagolnikovs, atklājot, ka Krievijas starpkontinentālās ballistiskās raķetes ASV varot notriekt jau 150. to lidojuma sekundē. "20 sekundes nepieciešamas pamanīšanai, vēl 20, lai iedarbinātu sistēmu, un aptuveni 45 lai sistēma sagatavotos raķetes izšaušanai, tostarp noteiktu kustīgā mērķa koordinātes," viņš skaidro.

Tikmēr Federācijas padomes Aizsardzības un drošības padomes komitejas vadītāja vietnieks Francs Klincevičs ir pārliecināts, ka Krievijas Ģenerālštāba amatpersonu paziņojums tikai apstiprina, ka Krievijai potenciāls uzbrukums nebūtu pārsteigums.

"Nav šaubu, ka šādiem paziņojumiem ir noteikta auditorija. Pirmkārt pasaules sabiedrība, otrkārt, tas ir skaidrs signāls ASV vadībai, ka jebkura notikumu attīstība mums nebūs pārsteigums. Šis paziņojums nav lieks. Viņi zina, ka mēs zinām," viņš skaidrojis aģentūrai TASS.

Pēc Klinceviča domām drošākais miera garants "ir spēja atbildēt visasākajā veidā uz potenciāliem draudiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!