Foto: AFP/Scanpix

Berlīne nopietni izvērtē izskanējušās aizdomas, ka ASV izlūkošanas dienesti varētu būt noklausījušies arī Vācijas kancleres Angelas Merkeles telefonsarunas, vēsta interneta vietne "Spiegel Online".

Informācija par iespējamo kancleres telefona sakaru izspiegšanu gadu garumā nonāca laikraksta "Der Spiegel" rīcībā. Trešdien Merkele šo aizdomu dēļ sazvanījās ar ASV prezidentu Baraku Obamu.

Merkele lūdza paskaidrojumus par nopietnajām aizdomām, ka viņas privātais mobilais telefons minēts kā objekts ASV spiegu operācijās. Ja šīs aizdomas izrādīsies patiesas, kanclere tās "nepārprotami nosoda" un uzskata šīs darbības par "pilnīgi nepieņemamām", paziņoja politiķes pārstāvis Štefens Zeiberts.

"Tas būtu smags trieciens uzticībai. Tāda prakse būtu nekavējoties jāaptur," piebilda kancleres runasvīrs.

Kancleres skarbo reakciju izraisīja žurnāla "Der Spiegel" pētījums. Informāciju pēc tam pārbaudīja Vācijas izlūkdienesti, kas aizdomas uzskatījuši par pietiekami pamatotām, lai vērstos pret ASV valdību, raksta portāls.

Pēdējā laikā medijos izskanējušās ziņas par ASV dienestu veikto ārvalstu pilsoņu un amatpersonu izspiegošanu balstās Edvarda Snoudena nopludinātājos dokumentos.

"Der Spiegel" pirmdien jau vēstīja, ka ASV izlūkdienesti 2010. gadā ir uzlauzuši Meksikas prezidenta Felipes Kalderona elektronisko pasta kastīti.

Iepriekš izskanēja ziņas, ka ASV Nacionālā Drošības aģentūra (NSA) ir pārtvērusi pašreizējā Meksikas prezidenta Enrikes Peņa Njeto elektronisko saraksti vēl pirms viņa stāšanās amatā 2012. gadā, kā arī Brazīlijas prezidentes Dilmas Rusefas e-pastus.

NSA tur aizdomās arī par citu Latīņamerikas valstu, tostarp Venecuēlas un Ekvadoras, valdību izspiegošanu. Septembrī Krievijā notikušajā G20 valstu samitā Obama solīja izmeklēt Rusefas un Meksikas līdera izspiegošanu.

Savukārt laikraksts "Le Monde" pirmdien vēstīja, ka NSA no 2012.gada 10.decembra līdz 2013.gada 8.janvārim ierakstījusi 70,3 miljonus Francijas pilsoņu telefonsarunu.

ASV amatpersonas pēc tam skaidroja, ka "Le Monde" publicētā informācija ir neprecīza un maldinoša, norādot, ka "ASV informāciju ievāc tāpat kā citas valstis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!