Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV Arizonas, Ņūmeksikas un Teksasas štatu gubernatori republikāņi pirmdien apņēmās nosūtīt uz robežu ar Meksiku kopskaitā ap 1600 Nacionālās gvardes karavīru, lielā mērā izpildot ASV prezidenta Donalda Trampa norādījumu dislocēt gar abu valstu robežu 2000 līdz 4000 karavīru nelegālās imigrācijas un narkotiku kontrabandas apturēšanai.

Teksasa, kas pagājušo piektdien bija solījusi nosūtīt uz robežu 250 Nacionālās gvardes karavīrus, pirmdien palielināja viņu skaitu līdz 1000. Arizona piektdien solīto karavīru skaitu pirmdien palielināja no 150 līdz 338. Ņūmeksika pirmdien nāca klajā ar solījumu nosūtīt 250 karavīrus.

Daži Nacionālās gvardes karavīri jau ir sākuši ierasties pie robežas, bet federālās valdības ierēdņi turpināja diskusijas pa to, kas karavīriem tur būs jādara.

Kalifornijas štata gubernators Džerijs Brauns no Demokrātu partijas vēl nav paziņojis, vai pie robežas tiks dislocēti arī šī štata Nacionālās gvardes karavīri. Braunam ir vairākkārt bijuši strīdi ar Trampu par imigrācijas politiku. Federālais likums, uz kuru savā norādījumā atsaucies Tramps, paredz, ka gubernatori saglabās kontroli pār savu štatu Nacionālās gvardes karavīriem, bet ASV valdība finansēs viņu uzturēšanu.

Dienvidkarolīnas štata gubernators republikānis Henrijs Makmāsters ir piedāvājis nosūtīt arī sava štata Nacionālās gvardes karavīrus. Dienvidkarolīna, kura nerobežojas ar Meksiku, bija nosūtījusi savus karavīrus uz ASV robežu ar Meksiku arī 2006. gadā.

AFP/Scanpix/LETA

Tramps pagājušonedēļ paziņoja, ka Nacionālās gvardes karavīri pie robežas, iespējams, tiks paturēti līdz plānotā mūra uzcelšanai, lai palīdzētu muitas un robežapsardzes dienesta darbiniekiem cīnīties pret nelegālo imigrāciju un narkotiku kontrabandu.

Nacionālā gvarde, kurai ir karavīri visos ASV štatos, arī agrāk pēc prezidentu un štatu gubernatoru aicinājumiem ir palīdzējusi apsargāt ASV robežas. Bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs juniors no 2006. līdz 2008. gadam bija dislocējis pie Meksikas robežas 6400 Nacionālās gvardes karavīrus. Mazāks skaits Nacionālās gvardes karavīru tur tika dislocēti Baraka Obamas prezidentūras laikā.

Martā uz ASV robežas ar Meksiku tika aizturēti 50 308 nelegāli imigranti, kas ir par 37% vairāk nekā februārī un vairāk nekā trīskārt pārsniedz pērnā gada martā aizturēto skaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!