ASV otrdien notiek demokrātu un republikāņu priekšvēlēšanas 11 štatos, kuru dēļ šī diena nodēvēta par "superotrdienu", un Demokrātu partijas vadošā kandidāte Hilarija Klintone tajās uzvarējusi septiņos štatos, bet Republikāņu partijas vadošais kandidāts Donalds Tramps – vismaz septiņos štatos.

Bijusī valsts sekretāre un senatore Klintone guva uzvaru Alabamā, Arkanzasā, Džordžijā, Masačūsetsā, Teksasā, Tenesī un Virdžīnijā, kā arī ASV atkarīgajā teritorijā Amerikāņu Samoa. Šīs uzvaras lielākoties atspoguļo viņas spēcīgās pozīcijas dienvidu štatos, kur afroamerikāņi ir svarīga daļa no demokrātu vēlētāju bāzes.

Multimiljardieris Tramps uzvarēja Alabamā, Arkanzasā, Džordžijā, Masačūsetsā, Tenesī, Vermontā un Virdžīnijā.

Demokrātu senators no Vermontas Bernijs Sanderss otrdien guva uzvaru Kolorādo, Minesotā, Oklahomā un Vermontā, savukārt republikāņu senators no Teksasas Teds Kruss uzvarēja Oklahomā un Teksasā.

Republikāņu senators no Floridas Marko Rubio, kurš līdz šim vēl nebija uzvarējis nevienās priekšvēlēšanās, otrdien guva uzvaru Minesotā un arī liek cerības uz 15. martā paredzētajām priekšvēlēšanām Floridā.

Demokrātiem priekšvēlēšanas vai priekšvēlēšanu sapulces otrdien notiek Alabamā, Arkanzasā, Džordžijā, Kolorado, Masačūsetsā, Minesotā, Oklahomā, Teksasā, Tenesī, Vermontā, Virdžīnijā, kā arī atkarīgajā teritorijā Amerikāņu Samoa.

Republikāņiem priekšvēlēšanas vai priekšvēlēšanu sapulces otrdien notiek Alabamā, Aļaskā, Arkanzasā, Džordžijā, Masačūsetsā, Minesotā, Oklahomā, Teksasā, Tenesī, Vermontā un Virdžinijā.

Otrdien cīņa notiek par teju 600 Republikāņu partijas delegātiem, kas ir gandrīz puse no nepieciešamajiem 1237 nominācijas nodrošināšanai, un 865 Demokrātu partijas delegātiem, kas ir 36% no nominācijai vajadzīgā.

ASV prezidenta vēlēšanas notiks 8. novembrī. Pašreizējam valsts galvam demokrātam Barakam Obamam konstitūcija liedz kandidēt uz trešo amata termiņu pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!