Foto: AFP/Scanpix

ASV argumenti, ar kuriem tās attaisno savas kiberspiegošanas aktivitātes, ir "nepārliecinoši", otrdien ANO Ģenerālajā asamblejā sacīja Brazīlijas prezidente Dilma Rusefa, paužot nosodījumu ASV izvērstajai viņas valsts vērienīgajai izspiegošanai.

"Arguments, ka nelegālā informācijas pārtveršana it kā bijusi domāta, lai aizsargātu valstis pret terorismu, ir nepārliecinošs," uzrunājot Ģenerālās asamblejas delegātus tās pirmajā dienā, sacīja prezidente. "Brazīlija zina, kā sevi aizsargāt."

ASV un Brazīlijas attiecībās izveidojusies spriedze, atklātībā nonākot ziņām, ka ASV Nacionālās drošības aģentūra veikusi vērienīgu Brazīlijas izspiegošanu. Izspiegota tikusi arī Rusefas e-pasta sarakste, kā arī valsts enerģētikas gigants "Petrobas".

Sašutusi par izspiegošanas programmu, par kuru ziņas atklātībai nodevis bijušais ASV izlūkdienestu darbinieks Edvards Snoudens, Rusefa atcēlusi nākammēnes plānoto vizīti ASV.

"Nesen atklātā informācija līdz ar aktivitātēm, ko veicis elektroniskās izspiegošanas globālais tīkls, ir izraisījusi dusmas un nosodījumu plašos sektoros visā pasaulē," sacīja prezidente. "Par mērķi bez jebkādas atlases izraudzīti un pārtverti pilsoņu personīgie dati un informācija. Izlūkošanas aktivitātēm par mērķi bieži vien izraudzīta biznesa informācija ar augstu ekonomisko un stratēģisko vērtību."

"Šāda iejaukšanās citu valstu dzīvē un darījumos ir starptautisko lietu pārkāpums un kā tāds ir principu, kas regulē attiecības starp valstīm, publisks apvainojums."

"Kādas atsevišķas valsts pilsoņu tiesības uz drošību nevar tikt nodrošinātas, pārkāpjot citu valstu cilvēktiesības un pilsoņu tiesības," uzsvēra Rusefa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!