Uzņēmējs Tonijs Masei, kas cieši saistīts ar kompāniju "Rail Estonia", kas uzvarēja izsolē par "Eesti Raudtee" ("Igaunijas dzelzceļš") privatizāciju, tiek meklēts ASV par naudas atmazgāšanu un krāpšanu, informēja laikraksts "Eesti Paevaleht".
Trešdien pēcpusdienā Igaunijas drošības policija nosūtīja Masei fotogrāfijas visiem Igaunijas robežpārejas punktiem, kā arī Tallinas pasažieru ostai un lidostai ar norādījumu aizturēt viņu, ja viņš mēģinātu atstāt valsti. Līdz trešdienas vakaram uzņēmējs, kura īstais vārds ir Antonio M.Angoti, vēl nebija arestēts.

Baidoties, ka varētu tikt notverts, Masei droši vien pametis Igauniju jau otrdienas vakarā vai trešdien no rīta, raksta "Eesti Paevaleht".

Igaunijas finansu ministrs Sīms Kallass, kurš ir arī privatizācijas aģentūras pārraudzības padomē, sacīja, ka noziedznieka saistība ar kompāniju, kas privatizējusi "Eesti Raudtee", ir "ļoti nosodāma".

1995.gadā tiesa Pasadenā, Kalifornijas štatā, piesprieda Masei jeb Angoti 41 mēnešu ilgu cietumsodu par naudas atmazgāšanu, aizdevuma izkrāpšanu, nepatiesas informācijas sniegšanu ASV valdības institūcijām, kā arī iepriekšminēto noziegumu plānošanu.

Pirms Masei sāka izciest piespriesto sodu, viņam izdevās aizbēgt no ASV un līdz trešdienai ASV specdienestiem nebija informācijas par viņa atrašanās vietu.

2000.gada 13.decembrī, kad privatizācijas aģentūra pasludināja "Rail Estonia" par uzvarētāju izsolē par "Eesti Raudtee" privatizāciju, preses konferencē Masei piedalījās kā "Rail Estonia" projektu vadītājs.

Vairākus mēnešus Masei strādāja Tallinā kā kompānijas "Rail Estonia" vadītāja Džona Orisona tuvākais palīgs, taču savu vārdu neļāva minēt nevienā no oficiālajiem dokumentiem, kas tika iesniegti privatizācijas aģentūrā.

"Rail Estonia" konsultanti igauņi Anti Oidsalu un Vallo Tomets atteikušies komentēt Masei noziedzīgo pagātni.

"Jūs nespēsiet pierādīt, ka viņš darbojies ar citu vārdu," teica Oidsalu. "Par to es esmu pilnīgi pārliecināts. Kāpēc tas jums ir tik svarīgi?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!