Foto: AP/Scanpix

Ņujorkas tiesa, pieliekot punktu ilgstošais tiesvedībai, likusi atdot Berlīnes muzejam 3000 gadu seno zelta piemiņas plāksnīti, kura tika nolaupīta Otrā pasaules kara laikā.

Holokaustā izdzīvojušā Rivena Flamenbauma īpašuma pārvaldītāji ilgstoši uzstāja, ka bijušais Aušvicas ieslodzītājs plāksnīti ieguvis likumīgā īpašumā, kara beigās iemainot to pret cigaretēm no kāda krievu karavīra.

Tomēr Ņujorkas tiesa atzina, ka Flamenbauma īpašuma pārvaldītāju argumenti ir nepamatoti un lika artefaktu atdot Berlīnes Tuvo Austrumu muzejam.

"Mēs atsakāmies pieņemt jebkādu doktrīnu, kas atzītu īpašumu par labticīgi iegūtu, pamatojoties uz jebkuras karojošās puses veiktu laupīšanu un kultūras objektu atsavināšanu kara laikā," norādīja tiesa.

Tiesa noraidīja "kara trofeju" teoriju, uz kuru uzstāja Flamenbauma īpašuma pārvaldītāji, apgalvojot, ka Krievija, iebrūkot Vācijā, esot ieguvusi īpašumtiesības uz muzeja īpašumu, kas atzīstams par kara trofeju, un ka šīs īpašumtiesības vēlāk tikušas likumīgi nodotas Flamenbaumam.

Plāksnīte, kas sver nepilnu unci (28,34 gramus) un ir nepilnus piecus centimetrus gara, datējama ar Asīrijas karaļa Tukulti-Ninurtas I laiku, un starpkaru periodā, veicot Irākā Ašūras tempļa izrakumus, to atrada vācu arheologi.

1926.gadā plāksnīte nonāca Berlīnes muzejā, bet 1939.gadā tika pārvietota uz glabātavu, kad, sākoties Otrajam pasaules karam, muzejs tika slēgts.

Kad pēc kara glabātuves krājumi tika atkal izpakoti, plāksnītes trūka.

Tās liktenis nebija zināms līdz 2003.gadam, kad pēc Flamenbauma nāves tā tika atkal atrasta ASV starp viņam piederošajiem priekšmetiem.

Viņa mantinieku stīvēšanās par vērtīgo artefaktu piesaistīja Berlīnes Tuvo Austrumu muzeja uzmanību, un tas pieprasīja atdot nolaupīto īpašumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!