Divus vīriešus un sievieti tiesa Ņujorkā atzinusi par vainīgu nelegālu augsto tehnoloģiju elektronikas eksportēšanā no Teksasas štata uz Krievijas un armijas un spiegošanas aģentūrām.

Viņi bija starp 11 cilvēkiem, kas saistīti ar lietu, kad 2012. gadā ASV tika izvirzītas kriminālapsūdzības pret Teksasā bāzētu tīklu, kas tiek turēts aizdomās par nelegālu ASV augsto tehnoloģiju elektronikas ierīču kontrabandu Krievijas armijas interesēs, izliekoties par civilo preču ražotājiem.

Piecas citas personas savu vainu ir atzinušas, tostarp Krievijas un ASV uzņēmējs, kuram pieder Hjūstonā bāzētā kompānija "Arc Electronics". Vēl trīs personas atrodas Krievijā un ir ASV tiesībsargiem nepieejamas.

Aleksandram Posobilovam, kurš no Krievijas aizbrauca 2001.gadā, draud 185 gadu cietumsods, Šavkatam Abdullajevam - 65 gadu cietumsods, bet Anastasijai Diatlovai - līdz 25 gadiem cietumā par elektronikas piegādēm Krievijas valdības aģentūrām. ASV rajona tiesnesis Stērlings Džonsons spriedumu nolasīs vēlāk.

Pārvadāto priekšmetu vidū bija militārās iekārtas, piemēram, radaru un novērošanas sistēmas, raķešu vadības sistēmas un detonēšanas ierīces, ziņo ASV prokuratūra.

"Visi trīs apsūdzētie bija nozīmīgi spēlētāji pārdrošajā shēmā nelegāli eksportēt augstās tehnoloģijas uz Krieviju," atklāja Ņujorkas Austrumu rajona prokurors Roberts Keipers, "Ar meliem un krāpšanu apsūdzētie un viņu līdzzinātāji pārdeva vairāk nekā 30 miljonus ASV dolāru (27 miljonus eiro) vērtas mikroshēmas, no kurām daudzu galamērķis bija Krievijas armija un izlūkošanas aģentūras." Krievijas Federālais drošības dienests bija viens no preču saņēmējiem.

61 gadu vecais Posobilovs, 37 gadus vecais Abdullajevs un 41 gadu vecā Diatlova tika atzīti par vainīgiem sazvērestībā un nelikumīgā elektronikas, kuras transportēšana tiek kontrolēta, eksporta uz Krieviju. Visi trīs apsūdzētie strādāja "Arc Electronics".

ASV pilsonis Posobilovs kopā ar Diatlovu atzīti par vainīgiem arī naudas atmazgāšanas sazvērestībā.

Daudzas no precēm, kas shēmā transportētas uz Krieviju 2008.-2012.gadā, Krievijā netiek ražotas, paziņoja ASV prokuratūra.

Iespējamais eksporta tīkls darbojās no 2008.gada, to vadīja Teksasas štatā bāzēta kompānija "Arc Electronics", kas pieder Kazahstānā dzimušajam un uz ASV emigrējušajam Aleksandram Fišenko, kurš ir apsūdzēto vidū. ASV prokuroru sniegtā informācija liecina, ka padomju gados Kazahstānā dzimušais Fišenko studēja Krievijā, bet 1994.gadā emigrēja uz ASV.

Neilgi pirms prāvas sākuma Fišenko atzina savu vainu visās apsūdzībās, tostarp tajā, ka ir darbojies kā nedeklarēts Krievijas valdības aģents. Viņš gaida spriedumu.

"Arc Electronics" sevi pozicionēja kā luksoforu ražotājs, un sniedza nepatiesu informāciju ražotājiem par plānoto elektronikas gala pielietojumu, un slēpa preces, lai izvairītos no ASV eksporta kontroles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!