Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Senāts apstiprinājis likumprojektu "Par ASV 2018. gada budžetu nacionālās aizsardzības vajadzībām", kurā 500 miljoni dolāru (420 miljoni eiro) paredzēti Ukrainas atbalstam drošības un aizsardzības jomās. Par to Ukrainas prezidents Petro Porošenko otrdien paziņojis sociālajā tīklā "Facebook".

Likumprojektā sankcionētas letālā aizsardzības bruņojuma piegādes Ukrainai. Tajā arī iekļauti nosacījumi, kas ļauj ASV aizsardzības budžetu tērēt ievainoto Ukrainas karavīru rehabilitācijai ASV medicīnas iestādēs, kā arī Ukrainas jūras un gaisa spēku nostiprināšanai.

"Pirmo reizi likumdošanas līmenī tiek piedāvāts Ukrainai sniegt šādus aizsardzības līdzekļus: radiolokācijas līdzekļus pretgaisa aizsardzībai, kā arī situācijas novērošanai jūrā, jūras kara flotes pretmīnu līdzekļus, piekrastes darbības un krasta apsardzes kuģus," teikts paziņojumā.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Krievijas regulāro vienību karavīri, Maskavas atbalstīti un apbruņotie kaujinieki un diversanti ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 10 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!