Foto: AFP/Scanpix

ASV un 44 citas valstis nākušas klajā ar kopīgu deklarāciju par principiem bezpilota lidaparātu eksportēšanā un izmantošanā, trešdien paziņojis ASV Valsts departaments.

Deklarācijā teikts, ka tā dēvēto bezpilota gaisa transporta līdzekļu izmantošana ir jāpakļauj "gan likumam par bruņotiem konfliktiem, gan likumam par starptautiskajām cilvēktiesībām".

Dokumentā arī norādīts, ka bruņotu vai uzbrukumus veikt spējīgu bezpilota lidaparātu eksports jāveic atbildīgā veidā, "saskaņā ar starptautiskajām ieroču kontroles un atbruņošanās normām", un līgumslēdzējiem jābūt informētiem par to, kur to bezpilota lidmašīnas tiek pārdotas.

ASV Valsts departamenta preses pārstāvis preses konferencē Vašingtonā uzsvēra, ka šī deklarācija ir "nozīmīgs pirmais solis pretī visaptverošiem starptautiskiem standartiem" bezpilota lidaparātu izmantošanā.

Viņš sacīja, ka ASV un to partneri nākamgad tiksies, lai apspriestu detalizētāku starptautisko standartu kopumu, un šajās sarunās gaidītas visas valstis, neatkarīgi no tā, vai tās ir parakstījušas deklarāciju.

Deklarāciju parakstījušas Vācija un Lielbritānija, arī citas Eiropas valstis, kā arī Āfrikas, Āzijas un Latīņamerikas valstis. Bet nav parakstījusi Krievija, Ķīna, Indija un Pakistāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!