Foto: AP/Scanpix
Dienvidkorejā sākoties ikgadējām ar ASV kopīgām militārajām mācībām "Key Resolve" un "Foul Eagle", Ziemeļkoreja pirmdien izšāvusi jūrā divas tuva darbības rādiusa raķetes, vēsta raidsabiedrība BBC.

Raķetes ar darbības attālumu līdz 490 kilometriem izšautas no Ziemeļkorejas rietumu pilsētas Nampho un tēmētas jūrā, paziņoja Dienvidkorejas militāristi. Tiek pieļauts, ka tās bijušas "Scud Cs" vai "Scud Ds" raķetes. 

Dienvidkorejas aizsardzības ministrs Kims Minseoks uz to reaģēja, solot stingras atbildes Ziemeļkorejas provokācijām, kuru dēļ Phenjanai nāktos rūgti nožēlot savu rīcību.

Pirms tam Ziemeļkoreja bija nosodījusi ASV un Dienvidkorejas manevrus, saucot to par "neslēptu iejaukšanos" tās suverenitātē. Agresijai tiks atbildēts ar "nežēlīgu triecienu", teikts Ziemeļkorejas ziņu aģentūras KCNA izplatītā paziņojumā.

ASV un Dienvidkorejas ikgadējie manevri ar desmitiem tūkstošu karavīru piedalīšanos vienmēr sanikno Phenjanu. Tā parasti atbild ar skaļu retoriku un raķešu izmēģinājumiem.

Seula un Vašingtona norāda, ka mācībām ir aizsardzības raksturs, bet Phenjana tās sauc par iebrukuma izmēģinājumu.

"Key Resolve" ir galvenokārt datora simulācijas mācības, kas notiek 12 dienas, bet "Foal Eagle", kas notiek uz zemes, gaisā un jūrā, turpinās astoņas nedēļas.

2013. gadā mācības izraisīja ilgstošu spriedzi, kuras laikā Phenjana draudēja ar preventīviem kodoluzbrukumiem un pārtrauca militāro tiešās saziņas līniju ar Dienvidkoreju.

2014. gadā mācības aizvadītas samērā mierīgi.

2015. gada janvārī Ziemeļkoreja piedāvāja ieturēt kodolizmēģinājumu moratoriju, ja ASV un Dienvidkorejas mācības tiks atceltas. Vašingtona šo ierosinājumu noraidīja, saucot to par "netiešiem draudiem".

Ziemeļkoreja ir veikusi trīs kodolizmēģinājumus – 2006., 2009. un 2013. gadā. Sešu valstu sarunas par Phenjanas kodolprogrammu izbeigšanu ir nonākušas strupceļā kopš 2009. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!