Foto: AP/Scanpix/LETA
ASV un Eiropas Savienība (ES) nekavējoties atrisinās jautājumu par Savienoto Valstu noteiktajiem muitas tarifiem no ES importētajam tēraudam un alumīnijam un ES noteiktajiem atbildes tarifiem, ceturtdien paziņoja ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins.

"Pirmais jautājums, par ko mēs sāksim sarunas (..), ir jautājums par tērauda un alumīnija tarifiem un atbildes tarifiem," sacīja Mnučins intervijā telekanālam CNBC, piebilstot: "Mums ir ielikts pamats, un es ceru to atrisināt visai ātri."

Šajā intervijā Mnučins komentēja vienošanos par pasākumiem ASV un ES tirdzniecības strīda atrisināšanai, ko trešdien, tiekoties Vašingtonā, panāca ASV prezidents Donalds Tramps un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers. Pēc Trampa un Junkera sarunām tika sniegta visai skopa informācija par viņu panākto vienošanos.

Mnučins arī apstiprināja, ka ASV neīstenos draudus noteikt muitas tarifus no ES importētajiem automobiļiem, kamēr turpināsies abu pušu sarunas.

"Pirmā fāze būs nekavējoties atrisināt šos jautājumus, lai nebūtu tarifu nevienā virzienā," teica Mnučins.

Viņš atkārtoti uzsvēra, ka Tramps un Junkers vienojušies - kamēr sarunas turpinās, "nebūs jaunu tarifu nevienā virzienā".

Tramps un Junkers, kas vairāk nekā divas stundas tikās Baltajā namā, pēc tam solīja strādāt, lai atrisinātu jautājumu par ASV noteiktajām muitas nodevām tērauda un alumīnija importam, kas izraisījušas ES un citu ASV sabiedroto sašutumu.

"Mēs gribam tālāk stiprināt šīs tirdzniecības attiecības visu Amerikas un Eiropas pilsoņu labā," sacīja Tramps.

"Mēs šodien panācām vienošanos," Junkers teica reportieriem pēc sarunām ar Trampu. "Mēs esam identificējuši vairākas jomas sadarbībai."

Tramps sacīja, ka viņi ar Junkeru vienojušies "sākt jaunu fāzi" ASV un ES attiecībās un "strādāt kopā nulles tarifu, nulles netarifu barjeru un nulles subsīdiju virzienā rūpniecības precēm ārpus autoindustrijas".

Tramps arī sacīja, ka ES apņēmusies palielināt ASV dabasgāzes un sojas pupu importu.

"Man bija nodoms šodien panākt vienošanos. Un mēs panācām vienošanos," pēc tikšanās sacīja Junkers.

Viņš atzina, ka šo vienošanos tomēr nosaka "sapratne, ka tikmēr, kamēr mēs vedam sarunas (..) mēs atturēsimies no tālākiem tarifiem un izvērtēsim pastāvošos tarifus tēraudam un alumīnijam".

Tramps sarunās ar ASV arī panāca ES apņemšanos sadarboties ar ASV Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) reformēšanai.

Vācija, kuras autoindustrija būtiski ciestu no ASV tarifiem, apsveica Trampa un Junkera vienošanos veikt pasākumus tirdzniecības konflikta risināšanai.

"Federālā valdība apsveic vienošanos par konstruktīvu pieeju tirdzniecībai. EK var rēķināties ar mūsu atbalsta turpināšanos," sacīja Vācijas valdības preses pārstāvis.

Savukārt Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs pieprasīja sniegt paskaidrojumus, par ko īsti ir panākta vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!