ASV un Filipīnas pirmdien sāka plašas militārās mācības, neskatoties uz Ķīnas valsts mediju brīdinājumiem "nepiederošajiem" nejaukties teritoriālajos strīdos Dienvidķīnas jūrā.

Manila un Vašingtona sāka 11 dienas ilgās mācības "Balikatan" ("Plecu pie pleca"), kurās piedalīsies 5000 ASV karavīru, kā arī 4000 karavīru no Filipīnām un 80 karavīri no Austrālijas. Mācības nākamnedēļ apmeklēs arī ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters.

"Mācības vainago Manilas nesenos centienus iesaistīt nepiederošos reģionālajā strīdā," paziņoja Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra "Sjiņhua". Aģentūra pieminēja Austrāliju un arī Japānu, kuras zemūdene pagājušajā nedēļā apmeklēja Filipīnas.

Ķīna ir izteikusi teritoriālās pretenzijas uz gandrīz visu Dienvidķīnas jūru, lai arī uz salām pretendē vēl piecas reģiona valstis. Pēdējo gadu laikā Pekina salās Dienvidķīnas jūrā ir veikusi nozīmīgus celtniecības darbus, būvējot tur skrejceļus un izvietojot radaru sistēmas, raisot bažas par reģiona militarizāciju.

Vašingtona nav pieslējusies kādai konkrētai pusei šajos teritoriālajos strīdos, tomēr tā ir paudusi, ka jūras un gaisa ceļiem reģionā ir jāpaliek atvērtiem. ASV ir arī nosūtījušas uz reģionu savus bumbvedējus un karakuģus, kas ir saniknojis Pekinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!