Foto: AFP/Scanpix

Amerikas Savienotās valstis (ASV) un Ķīna kopīgiem spēkiem uzstās uz mierīgu risinājumu Ziemeļkorejas izteikto kodoldraudu novēršana - par to sestdien vienojušies ASV valsts sekretārs Džons Kerijs un Ķīnas līderi, vēsta ārvalstu mediji.

Tas ir svarīgs pavērsiens ASV sarunās par situācijas normalizēšanu Korejā, ņemot vērā, ka Pekina ir Ziemeļkorejas galvenais diplomātiskais atbalsta punkts un tirdzniecības partneris.

"Mēs, ASV un Ķīna, kopīgi uzsveram miermīlīgas metodes, lai panāktu Ziemeļkorejas atteikšanos no kodolieroču izmantošanas draudiem. (..) Esam vienisprātis, ka tas ir kritiski svarīgi šī reģiona un visas pasaules stabilitātei," Kerija teikto citē "Reuters".

Kerijs jau piektdien Seulā tikās ar Dienvidkorejas valdības pārstāvjiem un apsprieda nepieciešamību uzsākt sarunas ar Ziemeļkoreju, vēsta "RIA Novosti". Kerijs uzsvēris, ka dialogs ir obligāts nosacījums situācijas normalizēšanai un pussalas atbrīvošanai no kodolieročiem.

Kerijs arī norādījis, ka krīzes eskalācija ir "nevajadzīga un neizdevīga" Ziemeļkorejai. Viņš paudis cerību, ka Phenjanas vadība un valsts līderis Kims Čenuns izdarīs "viedu izvēli".

Tikmēr NATO ģenerālsekretārs Andress Fogs Rasmusens sestdien pirmoreiz apmeklējis demilitarizēto zonu (DMZ), kas sķir Dienvidkoreju no Ziemeļkorejas.

Jau vēstīts, ka Dienvidkoreja apliecinājusi, ka ar nepacietību gaida Ziemeļkorejas lēmumu par dialoga atsākšanu.

Marta sākumā Ziemeļkoreja anulējusi visas vienošanās ar Dienvidkoreju par neuzbrukšanu un pēc tam brīdinājusi ārvalstu diplomātus, ka pēc 10.aprīļa nespēj garantēt viņu drošību.

Jau ziņots, ka Pastiprināta spriedze Korejas pussalā valda kopš Phenjanas  trešā kodolizmēģinājuma februārī, uz ko ANO Drošības padome reaģēja ar jaunu sankciju ieviešanu pret izolēto valsti. Phenjanas draudi ievērojami intensificējās martā, kad sākās ikgadējās Dienvidkorejas un ASV kopīgās militārās mācības. Vašingtona un Seula apgalvo, ka tām ir aizsardzības raksturs.

Tikmēr Phenjana tās sauc par naidīgu spēku mācībām un ir pastiprinājusi kaujas gatavību un izteikusi virkni draudu, tai skaitā pieminot kodoltriecienu ASV.

Ziemeļkorejas draudu un raķešu dēļ, kas pārvietotas uz valsts austrumu piekrasti, Japānas galvaspilsētā Tokijā kopš otrdienas uzstādītas pretraķešu aizsardzības sistēmasMilitārās novērošanas trauksmes līmeni trešdien paaugstināja ASV un Dienvidkoreja, bet ceturtdien trauksmes līmenis paaugstināts arī ASV Klusā okeāna teritorijā Guamā.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkoreja uz savu austrumu piekrasti ir pārvietojusi vismaz divas vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan", kuru darbības rādiuss ir starp trim un četriem tūkstošiem kilometru. Tikmēr vārdā neminētā Dienvidkorejas amatpersona stāstīja, ka Ziemeļi vienlaikus varētu izšaut trīs raķetes "Musudan", "Scud" un "Nodong".

Ceturtdien mediji vēstīja, ka uz mobilajām palaišanas iekārtām uzstādītās raķetes paceltas šaušanas pozīcijā, taču vēlāk atkal nolaistas.

Bažas rada fakts, ka "Musudan" raķetes nav pārbaudītas un varētu darboties kļūdaini, skaidro "Sky News". Gadījumā, ja raķetes apdraudētu sauszemi, tās tiktu notriektas. Japānas, ASV un Dienvidkorejas militārās iespējas ļauj to izdarīt dažu sekunžu laikā, uzsver "Sky News". Tomēr nav zināms, kā uz raķešu notriekšanu reaģētu Phenjana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!