Foto: AFP/Scanpix

Beļģijas karalis Filips otrdien brīdināja, ka ASV un Lielbritānija ir nostājušās uz riskantiem ceļiem, kas var "mainīt vēstures gaitu".

Karalis sacīja, ka 2016. gads bija gads, kuru "iezīmēja divu diženu valstu un draugu lēmums novirzīt savu uzmanību uz iekšieni". Ar to viņš domāja Lielbritānijas referendumā pieņemto lēmumu izstāties no Eiropas Savienības (ES) un jaunā ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumus, tostarp iebraukšanas aizliegumu cilvēkiem no septiņām musulmaņu valstīm.

"Šī jaunā attieksme, šķiet, mēģina mainīt vēstures gaitu un ir pretēja to atvērtības un dāsnuma tradīcijai un to dalībai kopīgās saistībās un sapņos," karalis sacīja augstāko valdības amatpersonu sanāksmē.

Filips nosauca abas valstis par "demokrātijas un brīvības bākām", bet brīdināja, ka "tie, kuri slēpj patiesību vai rada nesaskaņas mūsu sabiedrībā, pakļauj briesmām demokrātiju, jo tā balstās uz fundamentālām vērtībām: patiesību, cieņu un mērenību".

Beļģijas karalis uz to aicināja atbildēt ar atjaunotiem centieniem veidot vienotu Eiropu.

"Turpināsim radīt Eiropu, kas ļauj mūsu nacionālajām identitātēm nostiprināties caur sadarbību, nevis vājināsim viens otru konfrontācijās," sacīja monarhs, īpaši aicinot spert konkrētus soļus drošības un imigrācijas jomās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!