Foto: AP/Scanpix

Lai efektīvāk cīnītos pret terorismu un novērstu iespējamos teroraktus lidmašīnās, ASV un Lielbritānija nolēmušas liegt pasažieriem reisos no vairākām valstīm lidmašīnas salonā ienest dažādus "gadžetus", vēsta BBC.

ASV otrdien pavēstīja, ka noteiktos reisos salonā būs liegts ienest portatīvos datorus, planšetdatorus, video kameras, DVD atskaņotājus un elektroniskās spēles. Kā secinājis ASV Iekšējās drošības departaments, šajos "gadžetos" ir iespējams ievietot bumbas.

Šīs ierīces nedrīkstēs ienest lidojumos no astoņām valstīm Tuvajos Austrumos, Ziemeļāfrikā un Eiropā – AAE, Kuveitas, Marokas, Turcijas, Ēģiptes, Jordānas, Saūda Arābijas un Kataras. Tas ietekmēs deviņu aviokompāniju lidojumus no desmit lidostām šajās valstīs.

Vēlāk par plāniem ieviest līdzīgus ierobežojumus paziņoja Lielbritānija. Britu valdība liegumu ieviesīs lidojumos no Turcijas, Libānas, Jordānas, Ēģiptes, Tunisijas un Saūda Arābijas.

Uz liegumu jau asi reaģējusi Turcija, kas ASV ieviestās drošības prasības nosaukusi par nepamatotām un pieprasījusi tās atcelt.

Jaunie ierobežojumi stāsies spēkā jau šajā nedēļā un tie būs beztermiņa. Visām iesaistītajām aviokompānijām dotas 96 stundas, lai pilnībā ieviestu jaunos ierobežojumus. Visas minētās ierīces būs iespējams pārvadāt reģistrētā bagāžā, bet rokas bagāžā turpmāk drīkstēs būt tikai mobilie telefoni un viedtālruņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!