Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama gatavojas nākt klajā ar plānu nosūtīt 3000 karavīru uz Rietumāfrikas valsti Libēriju, lai palīdzētu cīņā ar nāvējošā Ebolas vīrusa izplatību, atsaucoties uz ASV amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

ASV karavīri piedalīšoties jaunu ārstniecības centru celtniecībā un palīdzēšot medicīniskā personāla apmācīšanā.

Misijas mērķis esot uzcelt 17 veselības centrus ar 100 gultasvietām katrā, izveidot vienotu vadības centru Libērijas galvaspilsētā Monrovijā.

Tāpat paredzēts katru nedēļu apmācīt 500 medicīnas darbiniekus, tūkstošiem mājsaimniecībām izplatīt veselības aprūpes komplektus un veikt izglītojošu kampaņu.

Vēstīts, ka Rietumāfrikas valstis – Sjerraleoni, Libēriju un Gvineju - ir piemeklējusi plaša Ebolas vīrusa izplatība. Slimības uzliesmojums jau prasījis vairāk nekā 2400 dzīvību. Vairāk nekā puse mirušo ir Libērijā.

Starptautiskā sabiedrība ir kritizēta par lēnu reakciju uz bīstamā vīrusa izplatību, norāda BBC.

Ebolas vīruss izplatās, personai nonākot saskarsmē ar inficēta cilvēka asinīm un citiem ķermeņa šķidrumiem. Mirstības rādītāji pēc inficēšanās ir ļoti augsti.

Ebolas vīruss, pret kuru vēl nav izgudrotas zāles vai vakcīna, sācis izplatīties 2013. gada decembrī. Inficēšanās rezultātā fiksēti ap 90% nāves gadījumu, taču tiek atzīmēts, ka pēdējā laikā nāves gadījumu skaits sarucis līdz 55%.

Slimības inkubācijas periods ilgst 2-21 dienu, un pēc šā perioda slimība var sākties pēkšņi ar drudzi, muskuļu sāpēm, nespēku, galvassāpēm un rīkles iekaisumu.

Tam seko vemšana, caureja, izsitumi un aknu un nieru disfunkcija. Dažiem slimniekiem vīruss izraisa arī spēcīgu iekšēju un ārēju asiņošanu un vairāku orgānu mazspēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!