Foto: AFP/Scanpix

Vēloties pastiprināt teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" apkarošanu, ASV apsver iespēju nosūtīt nelielu skaitu īpašo uzdevumu vienību karavīru uz Sīriju, bet uz Irāku - triecienhelikopterus, otrdien pavēstīja Savienoto Valstu amatpersonas.

Prezidents Baraks Obama, kas līdz šim pretojies ASV karavīru iesaistīšanai jaunos karos Tuvajos Austrumos, tuvojoties savu pilnvaru termiņa beigām, varētu dažas no šīm iespējām izskatīt kā vairāk pieļaujamas nekā citas.

Obamas administrācija izjūt pieaugošo spiedienu pastiprināt cīņu pret "Islāma valsti", īpaši pēc Ramādī pilsētas krišanas grupējuma rokās maijā un ASV sīriešu nemiernieku apmācīšanas programmas izgāšanās.

Divas ASV amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas, norādīja, ka jebkura armijas nosūtīšana uz Sīriju un Irāku būšot ierobežota un ka tās uzdevums būs sasniegt specifiskus, ierobežotus militāros mērķus.

Šī iespēja paredz uz laiku izvietot ASV īpašo uzdevumu vienības Sīrijā, lai tās, pirmkārt, konsultētu mērenās sīriešu opozīcijas cīnītājus, bet vēlāk palīdzētu koriģēt ASV gaisa triecienus.

Citas iespējas paredz neliela skaita helikopteru "Apache" nosūtīšanu uz Irāku līdz ar ASV personālu, kā arī pasākumu Irākas kaujasspēju uzlabošanai, lai tā spētu atgūt "Islāma valsts" sagrābtās teritorijas.

Viena no amatpersonām sacīja, ka priekšlikumi šobrīd esot konceptuālā stadijā. Tas nozīmē, ka pat, ja kādu no tiem tuvākajās dienās apstiprinās, ASV spēku izvietošana notiks tikai pēc vairākām nedēļām vai mēnešiem.

Pentagons un Baltais nams atteicās komentēt šīs ziņas.

Kā ziņots, ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters pirms tam otrdien paziņoja, ka ASV pastiprinās uzbrukumus teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" džihādistiem Sīrijā un Irākā. Uzrunājot Senāta Bruņoto dienestu komiteju, Kārters sacīja, ka viņš sagaida vairāk tādu operāciju kā pagājušajā nedēļā, kad Irākā tika atbrīvoti desmitiem gūstekņu, bet nogalināts tika viens ASV desantnieks.

Kārters norādīja, ka ASV nekavēsies atbalstīt uzbrukumus "Islāma valstij" vai pat uzņemsies šādu misiju veikšanu pašas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!