ASV piektdienas naktī raidīja 59 spārnotās raķetes "Tomahawk" uz gaisa spēku bāzi Sīrijā, reaģējot uz šonedēļ Sīrijā notikušo ķīmisko ieroču uzbrukumu civiliedzīvotājiem, paziņoja ASV amatpersonas.

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka šis gaisa trieciens veikts ASV "vitālās nacionālās drošības interesēs". Viņš arī aicināja "civilizētās nācijas" "izbeigt slaktiņu un asinsizliešanu Sīrijā".

Šis ir pirmais tiešais militārais ASV uzbrukums Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdībai, un Trampa nozīmīgākā militārā pavēle kopš viņa inaugurācijas.

Raķetes tika izšautas uz Sīriju no ASV 6.flotes karakuģiem "Porter" un "Ross" Vidusjūras austrumos. Tās tika raidītas uz Šairatas lidlauku, no kura, kā uzskata ASV, bija izlidojušas Sīrijas lidmašīnas, veicot ķīmisko uzbrukumu. Raķetes tika mērķētas uz aviobāzes lidmašīnām un skrejceļiem.

"Šī vieta bija saistīta ar Sīrijas režīma ķīmisko ieroču programmu un tieši saistīta ar šausmīgo 4.aprīļa ķīmisko ieroču uzbrukumu," sacīja Baltā nama amatpersona.

"Mēs ar lielu ticamības pakāpi lēšam, ka šonedēļ notikušais ķīmisko ieroču uzbrukums tika veikts no šīs vietas ar aviāciju, kas pakļauta Asada režīma pavēlniecībai," piebilda šī amatpersona.

"Mēs ar līdzīgu ticamības pakāpi arī lēšam, ka Asada režīms šajos uzbrukumos izmantoja nervu gāzi, kas līdzīga zarīnam," sacīja amatpersona.

Trieciens bija negaidīts, jo Tramps kā ASV prezidenta kandidāts bija brīdinājis ASV neiesaistīties Sīrijas pilsoņkarā, kurš sākās pirms sešiem gadiem. Tramps tomēr asi reaģēja uz otrdien notikušo ķīmisko uzbrukumu, nosaucot to par "cilvēces negodu", ar kuru tikušas pārkāptas "daudzas līnijas".

Saskaņā ar Pentagona ziņoto Krievija, kas atbalsta Sīrijas režīmu, par uzbrukumu informēta iepriekš, ziņo BBC.

ASV amatpersonas uzskata, ka ķīmisko uzbrukumu ar nervu gāzi, kas varētu būt zarīns, ir veikušas Sīrijas valdības kara lidmašīnas.

Tramps iepriekš nepaziņoja par ieceri veikt gaisa triecienu Sīrijā, lai gan viņš un ASV nacionālās drošības amatpersonas ceturtdienas gaitā pastiprināja brīdinājumus Sīrijas valdībai.

Gaisa trieciens Sīrijā notika laikā, kad Tramps Floridas štatā tikās ar Ķīnas prezidentu Sji Dziņpinu.

"Es domāju, ka tas, kas notika Sīrijā, ir viens no patiesi kliedzošiem noziegumiem, tam nevajadzēja notikt un nevajadzēja pieļaut, ka tas notiktu," Tramps sacīja reportieriem ASV prezidenta lidmašīnā "Air Force One", lidojot uz divu dienu samitu ar Ķīnas prezidentu Floridā.

Sīrijas valsts televīzija piektdien ziņoja, ka ir noticis "ASV agresijas akts pret Sīrijas militāriem mērķiem, izmantojot vairākas raķetes" un ir nodarīti "zaudējumi".

"Šonakt es pavēlēju veikt mērķētu militāru triecienu lidlaukam Sīrijā, no kura tika sarīkots ķīmiskais uzbrukums. ASV vitālās nacionālās drošības interesēs ir novērst nāvējošu ķīmisko ieroču izplatīšanu un lietošanu," teica Tramps.

"Šonakt es aicinu visas civilizētās nācijas mums pievienoties, cenšoties izbeigt šo slaktiņu un asinsizliešanu Sīrijā un arī izbeigt visu veidu un visu tipu terorismu," sacīja ASV prezidents.

Jau ziņots, ka Sīrijas aviācijas uzlidojums Hān Šeihūnai notika 4. aprīļa rītā. Uzreiz pēc bombardēšanas cilvēki sākuši smakt, stāsta aculiecinieki. Cietušajiem novērotie simptomi – samaņas zudumi, elpas trūkums, vemšanas un putas no mutēm – ļauj domāt, ka notikusi saindēšanās ar ķīmisku vielu. Pēc ārstu domām, iespējams, zarīnu.

Rietumvalstis sasauca ANO Drošības padomes ārkārtas sēdi, taču, kā jau bija paredzams, Krievija nosodīja iesniegto rezolūcijas projektu. Savukārt ASV solīja rīkoties vienpusēji, ja ANO nespēs adekvāti reaģēt uz notikušo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!