Foto: AP/Scanpix

Sīrijas vai Krievijas lidmašīnu uzlidojums ANO humānās palīdzības konvojam pie Alepo pilsētas liek šaubīties, vai Maskava mēģinās izglābt pamieru Sīrijā, paziņoja ASV.

Uzbrukumu varēja veikt tikai Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms vai viņa sabiedrotā Krievija un jebkurā gadījumā atbildība par to jāuzņemas Maskavai.

"ASV ir sašutušas, ka šodien pie Alepo tika bombardēts humānās palīdzības konvojs," paziņoja ASV Valsts departaments preses pārstāvis Džons Kērbijs.

Pagājušajā nedēļā ASV bija spiestas atvainoties par uzlidojumu Sīrijas spēkiem pamiera laikā, taču uzstāj, ka tas noticis netīšām. ASV amatpersonas norāda, ka Krievijai nav līdzīga attaisnojuma par uzbrukumu palīdzības darbiniekiem.

"Konvoja mērķis bija zināms Sīrijas režīmam un Krievijas federācijai," sacīja Kērbijs. "Un tomēr šie palīdzības darbinieki tika nogalināti, mēģinot sniegt palīdzību sīriešiem."

Uzlidojumi notika pirmdien pie Sīrijas Arābu Sarkanā Pusmēness centra uz rietumiem no Alepo pilsētas. Uzlidojumā gājuši bojā 12 brīvprātīgie un automašīnu šoferi, pavēstīja nevalstiskā organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR). ANO atklāja, ka sabombardētas vismaz 18 humānās palīdzības automašīnas. Kopā humānās palīdzības konvojā bija 31 transportlīdzeklis.

ANO nav apstiprinājusi bojāgājušo skaitu. ANO humānās palīdzības darba grupas vadītājs Sīrijā Jans Egelands vietnē "Twitter" vēstīja, ka uzlidojumā "daudzi ir nogalināti un ievainoti".

Starptautiskā Sarkanā krusta komiteja ir apstiprinājusi, ka konvojam noticis uzbrukums.

Uzbrukumu konvojam asi nosodījis Francijas ārlietu ministrs Žans Marks Ero, kurš paziņoja, ka šis incidents uzsver "nepieciešamību pārtraukt karadarbību Sīrijā".

ANO pirms tam informēja, ka humānās palīdzības konvojs veda pārtiku, medikamentus un citas nepieciešamas lietas apmēram 78 000 apkārtnes iedzīvotāju.

SOHR iepriekš vēstīja, ka dažas stundas pēc Sīrijas armijas paziņojuma par pamiera izbeigšanu valdības spēku lidmašīnas bombardējušas nemiernieku kontrolē esošo Alepo austrumdaļu un pilsētas nomales.

Uzlidojumā piedalījušās piecas lidmašīnas, taču pagaidām vēl nav zināms bojāgājušo un ievainoto skaits. Nav arī zināms, kam īsti lidmašīnas piederējušas, norāda SOHR.

Kā vēstīts, Sīrijas armija pirmdien paziņoja, ka septiņas dienas ilgušais pamiers, kas tika panākts ar Krievijas un ASV starpniecību, ir beidzies, un pamiera neveiksmē apsūdzēja nemierniekus, kas esot to pārkāpuši.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!