Foto: AFP/Scanpix

ASV Valsts departaments ceturtdien uzslavēja Krievijas valdību par situācijas novērtējumu Sīrijā, kurā atzīts, ka Sīrijas konfliktā var uzvarēt prezidenta Bašara al Asada režīma pretinieki.

"Mēs gribam uzslavēt Krievijas valdību par to, ka tā beidzot sapratusi realitāti un atzinusi, ka [Sīrijas] režīma dienas ir skaitītas," sacīja Valsts departamenta preses sekretāre Viktorija Nulenda, atbildot uz lūgumu komentēt Krievijas ārlietu ministra vietnieka Mihaila Bogdanova paziņojumu par situāciju Sīrijā.

"Manuprāt, tagad ir jautājums par to, vai Krievijas valdība pievienosies tiem starptautiskās sabiedrības pārstāvjiem, kas sadarbojas ar opozīciju, lai mēģinātu panākt mierīgu demokrātisku pāreju?" sacīja Nulenda.

ASV vēlas, lai politiskās pārejas process Sīrijā tiktu īstenots iespējami mierīgi, demokrātiski, ņemot vērā Sīrijas tautas tradīcijas, teica Nulenda.

"Mēs esam nobažījušies par to, ka gadījumā, ja mēs neizmantosim mūsu ietekmi Sīrijā, tad pieredzēsim tālāku konfrontāciju valstī un svarīgas infrastruktūras sagraušanu," viņa piebilda.

"Tāpēc mēs aicinām Krieviju sadarboties ar mums. Mums ir šis kanāls [..] lai izmantotu Ženēvas vienošanās [par pārejas valdības izveidošanu], .. un mēs gribam, lai tā [Krievija] mums palīdzētu," uzsvēra Nulenda.

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Mihails Bogdanovs ceturtdien paziņoja, ka Krievija atzīst par iespējamu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma pretinieku uzvaru Sīrijas konfliktā.

"Nevar izslēgt opozīcijas uzvaru un diemžēl ir jāskatās patiesībai acīs. Tendences tieši par to liecina, ka režīms un valdība arvien vairāk zaudē kontroli arvien lielākā teritorijas daļā," viņš teica uzstājoties Kremļa paspārnē izveidotajā Sabiedriskajā palātā.

Bogdanovs arī paziņoja, ka pat opozīcijas uzvaras gadījumā konflikts Sīrijā turpinās vēl pietiekami ilgi un prasīs vēl vairāk upuru.

"Viņi [opozīcija] saka, ka kontrolē 60% Sīrijas teritorijas, bet mēs sakām, ka, ja vēlaties turpināt, jums vēl atlikuši 40%. Ja 60% var iegūt divu gadu ilgā pilsoņu karā, kad būs vēl nepieciešams gads vai pusotra gada. Ja līdz šim ir gājuši bojā 40 tūkstoši cilvēku, tad turpmākās cīņas būs vēl cietsirdīgākas un tiks zaudēti vēl vairāki desmiti tūkstošu vai pat simti tūkstošu cilvēku. Ja tāda cena par prezidenta gāšanu jūs apmierina, ko mēs varam izdarīt? Mēs, protams, uzskatām, ka tas ir pilnībā nepieņemami," klāstīja Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Krievija ir viena no nedaudzajām valstīm, kas joprojām atbalsta Asada režīmu. Maskava vairākkārt ir izmantojusi savas veto tiesības, lai Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomē bloķētu pret Asadu vērstus lēmumus.

Nemieros Sīrijā pret Asada režīmu, kas sākās pagājušā gada martā, bojāgājušo skaits ir pārsniedzis 42 tūkstošus, no kuriem lielākā daļa ir civiliedzīvotāji, paziņojusi Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!