Foto: AP/Scanpix

Kopš ASV vadītā koalīcija sāka uzlidojumus Irākā un Sīrijā, tajos nogalināti vismaz 75 % teroristiskā grupējuma "Daesh" kaujinieku, atsaucoties uz ASV īpašā sūtņa pret "Daesh" vērstajā koalīcijā Breta Makgurka pausto, vēsta raidsabiedrība CNN.

Tiek lēsts, ka ASV vadītās koalīcijas uzbrukumi "Daesh" rindas darījuši krietni vien retākas, un šobrīd grupējuma rīcībā ir aptuveni 12 000 līdz 15 000 "cīņai gatavu" kaujinieku.

Pagājušajā nedēļa ASV amatpersonas paziņoja, ka koalīcija kopš 2014. gada nogalinājusi 50 000 džihādistu,

"Cīņai gatavo kaujinieku skaits Irākā un Sīrijā šobrīd ir zemākais, kāds jelkad bijis," paudis Makgurks, piebilstos, ka ASV ir apņēmības pilna atrast "Daesh" līderi Abu Bakru al Bagdadi, kurš jau vairākus gadus publiski nav redzēts, taču novembrī publicēja audioierakstu, "izdot audioierakstus, kad slēpies, nav pārliecināta līdera pazīme, īpaši šodienas mediju gadsimtā."

ASV vadītā koalīcija bombardēt "Daesh" sāka 2014. gadā, un kopumā līdz šim veikti 17 000 uzlidojumu. Lielāko daļu uzlidojumu veikušas ASV lidmašīnas, tikai 4500 uzlidojumu veikuši pārējie koalīcijas dalībnieki.

Jau ziņots, ka ASV dronu veiktā uzlidojumā 4. decembrī Sīrijā nogalināti divi teroristiskā grupējuma "Daesh" barveži, kas bijuši saistīti ar Parīzes teroraktu, kā arī viens terorists, kurš Beļģijā aizmuguriski notiesāts par terorakta plānošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!