ASV vadīto koalīcijas spēku uzlidojumā Irākā nogalināts augsta ranga teroristu organizācijas "Islāma valsts" līderis, bet uzbrukumā Sīrijā likvidēts franču džihādists, otrdien atklāja Pentagons.

Abubakrs al Turkmani, kurš gāja bojā 10. septembrī gaisa uzbrukumā Irākas ziemeļos, organizēja jezīdu reliģiskajai minoritātei piederošo sieviešu pakļaušanu seksuālai verdzībai, ziņu aģentūrai AFP atklāja kāda ASV amatpersona.

"Viņš bija "Islāma valsts" pārvaldes emīrs, viņš piederēja pie "Al Qaeda" Irākā, pirms pievienojās "Islāma valstij", un bija tuvs sabiedrotais daudziem "Islāma valsts" augsta ranga līderiem Irākā," žurnālistiem paziņoja Pentagona preses pārstāvis.

Jezīdi ir reliģiskā minoritāte, kas pārstāvēta galvenokārt Irākas Sindžāras reģionā un nav nedz musulmaņi, nedz arābi. Viņi seko pirmsislāma reliģijai un viņiem ir pašiem savas kulturālās tradīcijas. Islāmisti uzskata viņus par neticīgajiem.

Pagājušajā gadā džihādisti nogalināja daudzus jezīdus, desmitiem tūkstošus piespieda doties bēgļu gaitās un sagūstīja tūkstošiem sieviešu un meiteņu.

ANO atzinusi, ka zvērības, kas pastrādātas pret šo nelielo minoritāti, pielīdzināmas genocīdam.

Pentagona preses pārstāvis apstiprināja, ka 5.jūlijā gaisa uzlidojumā Alepo Sīrijā nogalināts arī franču džihādists Dāvids Družons, kurš piederējis "Al Qaeda" pakļautajam Horasanas grupējumam, kas plāno uzbrukumus Rietumiem.

"Kā sprāgstvielu eksperts viņš apmācīja citus ekstrēmistus Sīrijā un gatavojās plānot citus uzbrukumus Rietumu mērķiem," viņš piebilda.

AFP par Družona nāvi ziņoja 11. septembrī.

Družons dzimis 1989.gadā un islāma ticībai pievērsies 13 gadu vecumā, pēc tam satuvinoties ar ultrakonservatīvajiem salafistu musulmaņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!