Vairāk nekā 90% Krievijas gaisa triecienu Sīrijā nav bijuši vērsti pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" vai pret džihādistiem, kas saistīti ar "Al Qaeda", bet ir tikuši vērsti pret mēreno Sīrijas opozīciju, trešdien paziņoja ASV Valsts departaments.

"Vairāk nekā 90% triecienu, kurus viņi (Krievija) veikuši līdz šim, nav bijuši pret "Islāma valsti" vai ar "Al Qaeda" saistītiem teroristiem," sacīja Valsts departamenta preses sekretārs Džons Kērbijs.

"Tie lielākoties ir bijuši pret opozīcijas grupējumiem, kuri grib labāku nākotni Sīrijai un negrib redzēt [Sīrijas prezidenta Bašara al] Asada režīma palikšanu pie varas," teica Kērbijs.

Šī ir pirmā reize, kad ASV sniedz konkrētus skaitļus par Krievijs gaisa triecienu ietekmi Sīrijā.

ASV to paziņoja laikā, kad Krievija ir pastiprinājusi bombardēšanas Sīrijā. Maskava apgalvo, ka tās spēki Sīrijā vajā "teroristu grupējumus", tai skaitā "Islāma valsti".

Vašingtona atbalsta mēreno Sīrijas opozīciju un ir paziņojusi, ka Krievijas rīcība Sīrijā tikai pielies eļļu ugunij un dos labumu Asada režīmam.

"Asads turpina saglabāt spējas uzbrukt savai tautai, tostarp tiem, kas ir pret viņa režīmu," sacīja Kērbijs.

"Un tā nav laba nākotne Sīrijai. Kā mēs jau esam teikuši iepriekš, mēs arī to uzskatām par Krievijas kļūdu, jo viņi (Krievija) ne tikai saasinās saspīlējumu starp reliģiskiem grupējumiem Sīrijā, bet potenciāli saasinās šādu saspīlējumu pašā Krievijā. Viņi pakļauj paši sevi lielākam riskam," brīdināja Valsts departamenta preses sekretārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!