ASV valdība ir piekritusi samaksāt 550 miljonu dolāru (330 miljonu latu) kompensāciju 1100 žurnālistēm un tulkotājām par viņu dzimuma diskrimināciju no radiostacijas "Amerikas Balss" ("Voice of America") puses, trešdien paziņoja atbildētāju un prasītāju pārstāvji.
Šī summa, kas ietver 508 miljonu dolāru (305 miljonus latu) kā atlīdzību par kaitējumu un citus maksājumus, vēl ir jāapstiprina ASV apgabaltiesai. Apstiprināšanas gadījumā tā būs lielākā kompensācija kopš 1964.gada Pilsoņtiesību akta pieņemšanas, paziņoja diskriminēto sieviešu advokāti.

Daudzas no sūdzētājām bija pieteikušās uz "Amerikas Balss" diktoru, ziņu rakstītāju un redaktoru vietām laikā no 1974. līdz 1984.gadam.

Dilara Hašema, kura pirms pieteikšanās darbam radiostacijas bengāļu raidījumos bija guvusi 18 gadu darba pieredzi, tika noraidīta par labu vīrietim, kurš neizturēja kvalifikācijas pārbaudi un kura balss bija "monotona un nemākslinieciska".

Bijusī Vatikāna radio diktore Dona de Sanktisa tika noraidīta, lai darbā varētu pieņemt "Amerikas Balss" darbinieka dēlu bez pieredzes žurnālistikā.

Izglītota profesionāla tulkotāja no PSRS tika noraidīta par labu viņas vīram, kura angļu valodas zināšanas tolaik bija vājas.

Pirmā sūdzība tika iesniegta 1977.gadā pret Savienoto Valstu Informācijas aģentūru, kurai tolaik bija pakļauta šī radiostacija. 1984.gadā ASV apgabaltiesa atzina valdību par vainīgu sieviešu diskriminācijā.

Kad valdība bija zaudējusi divās apelācijās un Augstākā tiesa attiecās izskatīt šo lietu, valdība 1996.gadā sāka apstrīdēt katras sievietes prasību atsevišķi.

Tieslietu ministrija un prasītāju advokāti paziņoja par finansiālo vienošanos pēc tam, kad prasītājas guva virsroku 46 no 48 līdz šim izskatītajām individuālajām prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!