ASV valdība trešdien noraidīja kompānijas "Microsoft Corp." piedāvājumu mainīt savu darbības praksi, paziņoja, ka tas neatturēs firmu no pretmonopolu likuma pārkāpšanas, un aizstāvēja savu priekšlikumu par "Microsoft" sadalīšanu.
"Ko "Microsoft" piedāvā, lai likvidētu tās agrākās nelikumīgās rīcības nodarīto kaitējumu konkurencei? Neko," paziņoja valdība 70 lappušu garā lietas izklāstā, kas tika iesniegts ASV apgabaltiesā.

Lietas iesniegšana bija atbilde uz "Microsoft" pagājušajā nedēļā izteiktu piedāvājumu ierobežot savu darbību, lai izvairītos no sadalīšanas, kuru kompānija uzskata par galēju pasākumu, kas kaitētu patērētājiem.

Apgabaltiesas tiesnesis Tomass Penfīlds Džeksons 3.aprīlī nolēma, ka "Microsoft" ir pārkāpusi ASV pretmonopolu likumu, ļaunprātīgi izmantojot savu monopolstāvokli personālo datoru operētājsistēmu nozarē.

ASV Tieslietu ministrija un 17 štati 28.aprīlī aicināja sadalīt "Microsoft" operētājsistēmu uzņēmumā un atsevišķā pielietojamās programmatūras firmā, kas paturētu tādus produktus kā "Microsoft Office" un "Internet Explorer".

Valdības iesniegtajā lietas kopsavilkumā teikts, ka "Microsoft" "mēģina izvairīties no strukturālu pārmaiņu nepieciešamības .. un tās ierosinājums nav ne nopietns, ne saprātīgs".

Šis kopsavilkums tiek uzskatīts par pēdējo, kas tiks iesniegts tiesnesim Džeksonam pirms 24.maija tiesas sēdes, kurā tiks apsvērti pasākumi pret "Microsoft".

"Microsoft" pagājušajā nedēļā aicināja tiesnesi pieņemt "tūlītēju spriedumu", kas būtu vērsts pret valdības priekšlikumu par firmas sadalīšanu.

"Microsoft" paziņoja, ka tiesneša Džeksona konstatētās problēmas var atrisināt, piešķirot datorražotājiem lielāku brīvību "Windows" modificēšanā, padarot mārketinga vienošanās mazāk ierobežojošas, un neprasot programmatūras firmām ierobežot programmatūras izplatīšanu lietošanai produktos, kas izstrādāti ārpus "Microsoft".

Ja tiesnesis tomēr pieprasīs "Microsoft" sadalīšanas plāna izskatīšanu, tad kompānija uzskata, ka turpmākās tiesas sēdes ir jāatliek līdz decembrim, lai abas puses varētu sagatavot argumentus.

Valdība noraidīja "Microsoft" aicinājumu par tiesas sēžu atlikšanu kā "nepamatotu un nesaprātīgu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!