Foto: AFP/Scanpix

Turpinoties asām domstarpībām starp ASV prezidenta Baraka Obamas administrāciju un Kongresa republikāņiem, aizvien reālāki kļūst draudi, ka valdībai nāksies apturēt darbu no 1.oktobra, sākoties jaunajam finanšu gadam.

Kongresa Pārstāvju palāta naktī uz svētdienu pieņēma republikāņu rosināto plānu par pagaidu finansējumu federālās valdības ministrijām un resoriem, vienlaikus paredzot uz gadu atlikt Obamas reformas veselības aprūpes sistēmā.

Republikāņu kontrolētā Pārstāvju palāta iepriekš jau bija pieņēmusi pagaidu budžeta likumprojektu, tajā paredzot liegt finansējumu šai reformai, kas ir viens no svarīgākajiem punktiem Obamas politiskajā darba kārtībā, bet Senāts svītroja šo dokumenta daļu un nodeva to atpakaļ apakšpalātai, taču republikāņi nepiekāpās arī šoreiz.

Lai gan šis plāns ļautu valdībai turpināt darbu, Senāta demokrātu vairākuma līderis Harijs Rīds paziņojis, ka to noraidīs, un arī Baltais Nams uzsver, ka prezidents to bloķēs.

Ja šis strupceļš netiks pārvarēts, daudzām valdības aģentūrām nāksies apturēt savu darbu, algu izmaksu federālo iestāžu amatpersonām, tostarp daļai militārā personāla, daļu ierēdņu atlaist bezalgas atvaļinājumos, slēgt nacionālos parkus un apturēt pasu izsniegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!