Foto: EPA/LETA

ASV Valsts departaments piektdien publicējis bijušās valsts sekretāres Hilarijas Klintones e-pasta sarakstes pirmo daļu. Tajos skarti jautājumi par Lībiju un 2012.gadā notikušo uzbrukumu ASV misijai Bengāzī.

Oponenti kritizē Klintoni, ka viņa laikā, kad veikusi valsts sekretāra pienākumus, sarakstei izmantojusi privātu serveri un e-pasta adresi.

Valsts departamenta preses sekretāre Marī Hārfa paziņojusi, ka no 30 000 Klintones nodoto e-pastu, publiskoti tiek 296.

Vēstules jau ir nodotas Kongresa komitejai, kas izmeklē 2012.gada uzbrukumu ASV misijai Bengāzī, kurā tika nogalināts Savienoto Valstu vēstnieks Kriss Stīvens un vēl trīs amerikāņi.

"Šie dokumenti aptver laiku no 2011.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 31.decembrim, un tie attiecas uz Valsts departamenta Bengāzī objekta drošību, uzbrukumu šim objektam, kā arī tie attiecas uz Savienoto Valstu diplomātisko klātbūtni Lībijā, arī Bengāzī," teikts Hārfas paziņojumā.

"E-pasti, kas šodien tiek nodoti atklātībai, nemaina nedz būtiskākos faktus, nedz arī mūsu izpratni par notikumiem pirms uzbrukumiem, to gaitā un pēc tiem," uzstāja Hārfa.

E-pasti atbilstoši Informācijas brīvības likuma nosacījumiem publicēti Valsts departamenta tīmekļa vietnē, tomēr vietnes pārslodzes dēļ vēl piektdien tos lejuplādēt bija sarežģīti.

Tiesnesis iepriekš bija pieprasījis, lai Valsts departaments pārtrauc vilcināties un līdz otrdienai sastāda grafiku korespondences publicēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!