Foto: AP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs svētdien ieradies negaidītā vizītē Irākā, lai veicinātu sadarbību Sīrijas krīzes jautājumā.

Šī ir pirmā ASV valsts sekretāra vizīte Irākā kopš 2009.gada aprīļa.
Kerijs tiksies ar Irākas premjerministru Nuri al Maliki un parlamenta spīkeri Osamu al Nudžafi.

Kerijs aicinās Irākas amatpersonas uz sadarbību, lai izolētu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, kurš apspiež opozīcijas kustību savā valstī.

Vašingtona ir vairākkārt pārmetusi Bagdādei, ka tā piever acis uz ieroču kravām, ko Irāna sūta uz Sīriju pāri Irākas gaisa telpai, apgalvojot, ka sūtījumos esot tikai humānā palīdzība.

Kerijs būs "ļoti tiešs pret premjerministru Maliki par to, cik svarīgi ir apturēt Irānas pārlidojumus un tranzītu (..) vai, mazākais, pārbaudīt katru reisu," norādīja kāda anonīma Valsts departamenta amatpersona.

"Viņš, kā valsts sekretārs, ir pārliecināts, ka tās [kravas] satur ieročus un kaujiniekus. (..) Irākai tas ir bīstami," norādīja anonīmais avots.
Vašingtona jau iepriekš vairākkārt mudinājusi Irāku veikt Irānas lidmašīnu pārbaudes.

2012.gada oktobrī Bagdāde pārmeklēja divus reisus, bet laikraksts "New York Times" decembrī ziņoja, ka Irākas amatpersonas, acīmredzot, slepus brīdinājušas Irānu, kuri reisi tiks pārmeklēti, tādēļ tajos nekas neesot atrasts.

Irāna ir Asada režīma lielākais atbalstītājs reģionā, bet Irāka Sīrijas konfliktā ieņēmusi neitrālu nostāju, cita starpā arī bažījoties par šiītu un sunnītu attiecību saasināšanos pašu valstī.

Gaidāmas, ka arī Kerijs, viesojoties Irākā, pievērsīsies mēnešiem ilgajiem protestiem Irākas sunnītu provincēs, kas raisījuši bažas par nemiernieku kaujinieku, tostarp "Al Qaeda" teroristu iespējamo sasparošanos, un aicinās Irākas šiītu vadīto valdību uzlabot attiecības ar sunnītu arābu minoritāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!