ASV valsts sekretārs Kolins Pauels un Krievijas ārlietu ministrs Igors Ivanovs sestdien Kairā sākuši jaunu abu valstu attiecību posmu, apspriežot vairākus jautājumus 90 minūšu ilgās sarunās, kuras abi pēc tam raksturoja kā "izcilas".
Pauels un Ivanons sacīja, ka vienojušies turpināt "konstruktīvu dialogu", lai uzlabotu ne tikai Krievijas un ASV, bet arī pārējās pasaules drošību.

Tomēr ir skaidrs, ka Vašingtonas un Maskavas starpā joprojām saglabājas nopietnas domstarpības par tādiem jautājumiem kā gaisa uzlidojumi un sankcijas pret Irāku, kā arī pretraķešu aizsardzības sistēmas izveide.

"Ja jūs domājat, ka mēs būsim atrisinājuši visas domstarpības jau pēc mūsu pirmās tikšanās, tas noteikti būtu lieliski, taču tas pārsniedz mūsu cerības," kopējā preses konferencē pēc tikšanās sacīja Ivanovs.

Pauels Kairā viesnīcā notikušās sarunas nosauca par "izcilām" un atzina, ka "ar nepacietību gaida līdzīgas tikšanās nākotnē, lai risinātu kopīgos jautājumus".

Ivanovs viņam piekrita. "Gan mūsu valstu, gan starptautiskās sabiedrības interesēs mēs esam gatavi veidot konstruktīvu dialogu mūsu valstu starpā, un mēs atbalstīsim šo dialogu arī nākotnē," norādīja Krievijas ārlietu ministrs.

Atbildot uz arābu valstīs izskanējušo kritiku par ASV un Lielbritānijas aviācijas uzlidojumiem Irākai, Pauels norādīja, ka "galvenos draudus rada Sadams Huseins". Turklāt, pēc ASV valsts sekretāra teiktā, "Huseins ir drauds reģionam, viņš apdraud Ēģiptes, Saūda Arābijas un Kveitas bērnus".

Pauels sacīja, ka ASV attiecībā pret Irāku seko ANO rezolūcijām un pilda starptautiskās likumdošanas nostādnes. "Viņš [Huseins] apdraud nevis ASV, bet gan reģiona bērnus," atkārtoti uzsvēra Pauels.

Pēc ASV valsts sekretāra domām, ASV "jāsavalda Sadams Huseins".

Tikšanās laikā Pauels un Ivanovs apsprieda vairākus strīdīgus jautājumus, sākot ar ieroču izplatīšanu un beidzot ar pretraķešu aizsardzības sistēmu un sankcijām pret Irāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!