Foto: Missile Defense Agency (MDA)

ASV veiksmīgi izmēģinājušas uz zemes bāzētu aizsardzības sistēmu pret starpkontinentālajām ballistiskajām raķetēm, teikts par pretraķešu aizsardzību atbildīgās institūcijas paziņojumā.

Pārtvērējraķete, kas palaista no bāzes Kalifornijā, notriekusi mērķa ballistisko raķeti, kas izšauta no atola Klusā okeāna Maršala salās, teikts Pretraķešu aizsardzības aģentūras (MDA) paziņojumā.

Šis bija pirmais dzīvās uguns izmēģinājums pret simulētu ballistisko raķeti no uz zemes bāzētas aizsardzības sistēmas.

Foto: Mērķim izmantotā ballistiskā raķete

Foto: Missile Defense Agency (MDA)

Izmēģinājums ticis plānots jau labu laiku, skaidro Pentagons. Taču tas sakrīt ar laiku, kad pieaugusi spriedze starp ASV un Ziemeļkoreju Phenjanas raķešu izmēģinājumu dēļ.

Izolētā Korejas pussalas valsts par spīti ANO liegumam un sankcijām šogad veikusi jau deviņus ballistisko raķešu izmēģinājumus. Eksperti ir nobažījušies, ka valsts stabili tuvojas tam, lai radītu starpkontinentālo raķeti, kas spētu sasniegt ASV kontinentālo daļu.

"Šī sistēma ir vitāli svarīga mūsu tēvzemes aizsardzībai, un šis izmēģinājums demonstrē, ka mums ir spējīga, uzticama atturēšana no ļoti reāliem draudiem," paziņoja MDA direktors Džims Sirings.

Paziņojums izskan laikā, kad Ziemeļkoreja tikko veikusi trešo raķešu izmēģinājumu trīs nedēļu laikā. Phenjanas izšautā "Scud" raķete nolidoja aptuveni 450 kilometrus un iekrita ūdenī pie Japānas.

Iepriekšējos divos izmēģinājumos palaistas vidēja un tāla darbības rādiusa raķetes. Ziemeļkoreja apgalvo, ka šie izmēģinājumi bija veiksmīgi. Vienu no šīm, kā apgalvo Phenjana, ir jauna tipa raķete, kas spēj nest kodolgalviņu un ir līdz šim tālākā valsts izstrādātā raķete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!