Foto: White House
ASV Senāta republikāņu un demokrātu līderiem vēl nav izdevies panākt vienošanos, kas ļautu Savienoto Valstu ekonomikai izvairīties no nokrišanas no tā dēvētās fiskālās klints, taču viņi ir pauduši cerību, ka to izdosies panākt pirmdien, kas ir pēdējā diena, kad to vēl var paspēt izdarīt.

"Vēl ir laiks, lai panāktu vienošanos, un mēs gatavojamies turpināt sarunas," svētdien sacīja Kongresa augšpalātas Senāta demokrātu vairākuma līders Harijs Rīds, uzsverot, ka "abas puses vēl joprojām vēl ir ļoti tālu viena no otras".

Rīds sacīja, ka demokrāti nav gatavi piekrist izdevumu samazināšanai sociālajai nodrošināšanai. Demokrāti iestājas arī par to, lai nodokļi tiktu palielināti tikai tām mājsaimniecībām, kuru ienākumi gadā pārsniedz 250 tūkstošus dolāru (133 tūkstošus latu).

Pirmdien pulksten 11 (18 pēc Latvijas laika) ir paredzēta Senāta sēde. Tajā varētu tikt notikt balsojums vai nu par vienošanos, ja tāda tiks panākta, vai arī par pagaidu pasākumu paketi, ko vienošanās nepanākšanas gadījumā gatavojas piedāvāt ASV prezidents Baraks Obama. Tā ļautu saglabāt nodokļu atvieglojumus vidusšķirai un dotu iespēju saņemt bezdarbnieka pabalstu ilgtermiņa bezdarbniekiem, līdz tiks izstrādāts un pieņemts galīgais risinājums.

Republikāņu politiķi arī ir izteikušies, ka republikāņi varētu nepiekrist pieņemt vienošanos pirms jaunā gada, bet jaunā gada pirmajā dienās nobalsot par nodokļu samazināšanu. Līdz ar to amerikāņi nodokļu palielinājumu reāli neizjustu.

Tā sauktā fiskālā klints ir automātiska tēriņu samazināšana un nodokļu paaugstināšana no 1.janvāra, ko paredz pašlaik spēkā esošie likumi par budžetu un nodokļiem. Ja neizdosies panākt vienošanos, nākamgad nodokļi tiks paaugstināti par 536 miljardiem dolāru (285 miljardiem latu), bet izdevumi samazināti par 110 miljardiem dolāru (58 miljardiem latu). Šādas tēriņu samazināšanas un nodokļu paaugstināšana dēļ pastāv risks, ka ASV ekonomika ieslīgs atpakaļ recesijā.  Obamam un republikāņu kongresmeņiem ir jāpanāk kompromiss, lai novērstu fiskālo klinti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!