Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Demokrātu partijas nomināciju Vērmontas štata gubernatora amatam izcīnījusi Kristīna Halkvista (attēlā), nonākot vēl vienu soli tuvāk tam, lai ASV kļūtu par valsts pirmo transpersonu gubernatora amatā, vēsta ASV mediji.

Tiesa gan, viņai vēl stāv priekšā smaga vēlēšanu cīņa ar republikāni Filu Skotu, kurš gubernatora amatu ieņem kopš 2016. gada.

"Radīta vēsture! Kristīna Halkvista tikko kļuvusi par pirmo kādas lielās politiskās partijas trans/nebināro gubernatora amata kandidātu Amerikas vēsturē," tviterī pavēstīja organizācija "Victory Fund", kas atbalsta seksuālo minoritāšu kopienas kandidātus.

Halkvista dzimumu nomainīja laikā, kad viņa ieņēma uzņēmuma "Vermont Electricity Coop" vadītāja amatu vairākus gadus pirms gubernatora vēlēšanu kampaņas aizsākuma.

Halkvista cīņā par demokrātu nomināciju sakāva karaflotes veterānu un vides aktīvistu Džeimsu Ēlersu un deju festivāla izpilddirektori Brendu Sīgelu.

Priekšvēlēšanu kandidātu vidū bija arī 14 gadus vecais skolnieks Ītans Soneborns, kurš izmantoja apstākli, ka Vērmontas konstitūcijā nav noteikts vecuma ierobežojums kandidātiem.

Neraugoties uz cildinājumiem par Soneborna briedumu un politisko izpratni, viņa kampaņas dēļ sākuši skanēt aicinājumi Vērmontas likumdevējiem likuma nepilnību, kas kandidēt ļauj pusaudžiem, novērst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!