Foto: AP/Scanpix

ASV viceprezidents Maiks Penss ieradies netālu no Dienvidkoreju un Ziemeļkoreju norobežojošās demilitarizētās zonas, izrādot Vašingtonas apņēmību neilgi pēc neveiksmīgā Ziemeļkorejas raķetes izmēģinājuma.

Penss, kura tēvs piedalījās no 1950. gada līdz 1953. gadam notikušajā Korejas karā, ar helikopteru ieradās ASV vadītajā ANO bāzē "Bonifas", kas atrodas tikai pāris simtus metru no demilitarizētās zonas.

Demilitarizētā zona ir četrus kilometrus plata un pamatīgi mīnēta josla, kas vijas cauri visai Korejas pussalai.

Gaidāms, ka pēc demilitarizētās zonas apmeklēšanas Penss Seulā tiksies ar Dienvidkorejas prezidenta vietas izpildītāju Hvanu Kjoanu.

Penss svētdien ieradies Seulā, sākot desmit dienu braucienu pa Dienvidkoreju, Japānu, Indonēziju un Austrāliju. Viņa vizīšu uzmanības centrā būs Ziemeļkoreja, kas dažas minūtes pēc Pensa lidmašīnas pacelšanās no Aļaskas svētdien veica neveiksmīgu raķetes izmēģinājumu.

Pēc ASV un Dienvidkorejas rīcībā esošās informācijas, raķete eksplodējusi palaišanas brīdī.

Baltais nams uzskata, ka Phenjana centusies izmēģināt vidēja darbības rādiusa ballistisko raķeti. Ziemeļkoreja regulāri izmēģina tuva darbības rādiusa raķetes, bet vienlaikus izstrādā arī vidēja un tāla darbības rādiusa raķetes.

Ar katru no Pensa brauciena maršrutā ietvertajām valstīm, izņemot Indonēziju, Amerikas Savienotajām Valstīm ir līgumi par militāras palīdzības sniegšanu, tādēļ Pensa darba kārtībā nozīmīgs jautājums ir apliecināt ASV militāro saistību nepārtrauktību, lai gan ASV prezidents Donalds Tramps iepriekš vairākkārt ir apšaubījis, vai ASV ir jāuzņemas tik liela loma pasaulē.

Dienu pirms neveiksmīgā izmēģinājuma Ziemeļkoreja izrādīja apmēram 60 raķetes militārā parādē, kas tika rīkota par godu komunistiskā režīma dibinātāja Kima Irsena 105. dzimšanas dienai. Bruņojuma eksperti uzskata, ka šajā parādē varētu būt izrādīti arī jauni starpkontinentālo ballistisko raķešu veidi.

Phenjanas kodolieroču ambīcijas ir nonākušas uzmanības lokā pēdējo nedēļu laikā, kad Tramps solīja ieņemt stingru nostāju pret Ziemeļkoreju un draudēja ar vienpusēju rīcību, ja Ķīna nepalīdzēs ierobežot Phenjanas kodolieroču programmu.

Trampa administrācija ir nosūtījusi uz Korejas pussalu ASV karaflotes lidmašīnu bāzeskuģi "Carl Vinson" un tā trieciengrupas kuģus, tādejādi demonstrējot Savienoto Valstu spēku.

Ziemeļkoreja kopumā veikusi piecus kodolizmēģinājumus, tai skaitā divus pērn, un, domājams, gatavojas veikt sesto.

Phenjana, kurai ANO aizliegusi izmēģināt tāla darbības rādiusa raķetes, ir paziņojusi, ka sasniegusi pēdējās stadijas ar kodolgalviņu aprīkotas starpkontinentālas ballistiskās raķetes izstrādāšanā, kas varētu sasniegt ASV kontinentālo daļu. Eksperti uzskata, ka Ziemeļkoreja spētu to panākt tuvāko gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!