Amerikas Savienotās Valstis ir un vienmēr būs kopā ar Baltijas valstīm un to tautām, pirmdien Tallinā paziņoja ASV viceprezidents Maiks Penss.

"Man ir liela privilēģija būt šeit un nodot jums ļoti vienkāršu vēstījumu no Amerikas Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa," sacīja Penss kopīgā preses konferencē ar Baltijas valstu prezidentiem.

"Prezidents mani šeit atsūtīja, lai es pateiktu - mēs esam ar jums. Mēs esam kopā ar Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tautām un valstīm. Un mēs vienmēr būsim kopā," teica ASV viceprezidents.

"Prezidenta Donalda Trampa vadībā Amerika noraida jebkādu mēģinājumu izmantot spēku, draudus, iebiedēšanu vai ļaunprātīgu ietekmēšanu, kas būtu vērsta pret Baltijas valstīm vai jebkuru mūsu sabiedroto [NATO]," sacīja Penss.

Runājot par NATO plašākā kontekstā, ASV viceprezidents norādīja, ka pašlaik lielākais drauds ir Krievijas agresija, un ka spēcīga un vienota Ziemeļatlantijas alianse patlaban ir nepieciešamāka nekā jebkad kopš komunistu sistēmas sabrukuma pirms ceturtdaļgadsimta.

"Un šodien nav lielāku draudu kā agresijas spektrs no jūsu neprognozējamā kaimiņa austrumos," uzsvēra Penss. "Šobrīd Krievija turpina meklēt iespējas mainīt starptautiskās robežas ar spēku, graut suverēnu valstu demokrātijas un šķelt Eiropas brīvās nācijas, nostādot tās vienu pret otru," sacīja ASV viceprezidents.

Penss teica, ka Krievijas lēmums, ka līdz 1. septembrim Krievija ir jāatstāj 755 ASV diplomātiem, "netraucēs Savienoto Valstu apņēmībai iestāties par mūsu drošību, mūsu sabiedroto drošību un brīvību mīlošo nāciju drošību visā pasaulē". "Prezidenta Donalda Trampa vadībā ASV stingri atbalsta [NATO līguma] 5.pantā izteikto kopīgās aizsardzības solījumu, ka uzbrukums vienam no mums ir uzbrukumus mums visiem," uzsvēra ASV viceprezidents.

"Šodien saikne starp Baltijas valstīm - Igauniju, Latviju un Lietuvu - un Savienotajam Valstīm ir spēcīga. Un esmu pārliecināts, ka prezidenta Donalda Trampa vadībā un to prezidentu vadībā, kuri šeit sapulcējušies, laikam ejot, mūsu saikne kļūs vēl stiprāka," teica Penss.

Jau ziņots, ka Penss svētdien un pirmdien uzturas vizītē Igaunijā, kuras gaitā viņš tikās ar Latvijas prezidentu Raimondu Vējoni, Igaunijas prezidenti Kersti Kaljulaidu un Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!