Foto: AP/Scanpix

ASV Zaļās partijas bijusī prezidenta amata kandidāte Džila Steina ir savākusi pietiekami daudz līdzekļu, lai uzsāktu balsu pārskaitīšanu jau divos no trim "kaujaslauka štatiem", kur viņa grasās apstrīdēt vēlēšanu rezultātus.

Steina ir savākusi vairāk nekā 4,8 miljonus dolāru no pašas par mērķi uzstādītajiem septiņiem miljoniem, un tas ir pietiekami, lai pārskaitītu balsis arī Pensilvānijā, teikts paziņojumā viņas tīmekļa vietnē.

"Tagad, kad mēs esam ieguvuši pietiekamu finansējumu Viskonsinas pārskaitīšanai (kur mēs aizpildīsim dokumentus piektdien) un finansējumu Pensilvānijas pārskaitīšanai (termiņš pirmdien), mēs koncentrēsimies uz nepieciešamo finansējumu Mičiganas pārskaitīšanai (termiņš trešdien)," teikts paziņojumā.

"Šīs pārskaitīšanas ir daļa no vēlēšanu godīguma kustības, lai izgaismotu to, cik lielā mērā ASV vēlēšanu sistēma nav uzticības vērta," norādīts tīmekļa vietnē.

Prasības par balsu pārskaitīšanu var no jauna raisīt bažas par balsojuma leģitimitāti. Jau asās priekšvēlēšanu kampaņas gaitā izskanēja apsūdzības par ārvalstu hakeru uzbrukumiem un krāpšanos.

Skaidrojot nepieciešamību veikt balsu pārskaitīšanu Viskonsinā, Pensilvānijā un Mičiganā, Steinas kampaņa norādīja uz "anomālijām" balsojumā.

"Negaidītais šo vēlēšanu rezultāts, kā arī anomālijas, par kurām ticis ziņots, ir jāizmeklē, līdz 2016. gada prezidenta vēlēšanas tiek sertificētas," savā tīmekļa vietnē norādīja Steina. "Mēs esam pelnījuši vēlēšanas, kurām mēs varam uzticēties."

Žurnāls "New York Magazine" vēstīja, ka vairāki datorspeciālisti un vēlēšanu juristi aicinājuši pārskaitīt nodotās balsis trīs štatos, kuros uzvarējis Tramps, norādot uz bažām par manipulāciju un hakeru uzbrukumiem.

Aktīvisti ir informējuši demokrātu kandidāti Hilariju Klintoni, ka viņa mazāk balsu saņēmusi apgabalos, kur bija pieejamas elektroniskās balsošanas mašīnas, salīdzinājumā ar tiem, kur tika izmantoti papīra biļeteni.

Republikāņa Donalda Trampa pārsvars pār demokrāti Hilariju Klintoni bija 27 000 balsu, bet Pensilvānijā - 60 000 balsu. Atbilstoši Mičiganas valsts sekretāra biroja datiem Trampa pārsvars pār Klintoni šajā pavalstī ir 10 704 balsis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!