Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļdakotas štata varasiestādes izvirzījušas apsūdzības ASV prezidenta amata kandidātei no "zaļo" partijas Džilai Steinai par buldozeru apsmidzināšanu ar krāsu pret naftas cauruļvadu vērstu protestu laikā.

Uz Steinas vārda izdots arī aizturēšanas orderis.

Pret 1931 kilometru garā naftas cauruļvada, kas ies caur Ziemeļdakotu un trīs citiem štatiem, būvniecību iebilst vietējie indiāņi, kuri uzskata, ka tas apdraudēs dzeramā ūdens kvalitāti un sagraus vēsturiskās vietas un svētvietas.

Pret cauruļvada projektu federālajā tiesā iesniegtā sūdzība vēl nav izskatīta.

Steina, viņas viceprezidenta amata kandidāts Adžamu Baraka un vēl 200 protestētāji nelikumīgi bija ieradušies privātīpašumā, kur bija bija novietoti buldozeri un iznīcināja īpašumu, pavēstīja Mortonas apgabala šerifa departaments. Daži protestētāji bija paņēmuši līdzi cirvjus un nažus un bija aizseguši savas sejas.

Tobrīd notikuma vietā neatradās būvniecības darbu strādnieki.

Protestētāji ar krāsu apsmidzināja buldozerus. Steinas "Twitter" kontā bija nopublicēta fotogrāfija, kurā viņa redzama ar krāsu baloniņu apzīmējot buldozeru.

Steinai un Barakam tika izvirzītas apsūdzības par nelikumīgu ielaušanos un īpašuma bojāšanu. Ziemeļdakotā par to var tikt piespriests 30 dienu ilgs ieslodzījums, 1500 dolāru liels sods vai abi soda mēri.

Steinu aptaujās pirms novembrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām atbalsta tikai apmēram pāris procenti amerikāņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!