Foto: PantherMedia/Scanpix

ASV Ziemeļkarolīnas štatā izmaksās kompensācijas sievietēm, kuras laikā no 1929.gada līdz 1974.gadam tika piespiedu kārtā sterilizētas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Laika posmā no 1929.gada līdz 1974.gadam Ziemeļkarolīnas štatā piespiedu kārtā tika sterilizētas vismaz 7600 sievietes, lielākoties melnādainās un trūcīgās. Štats šogad paredzējis 10 miljonus ASV dolāru (neaudz vairāk par pieciem miljoniem latu) kompensācijām. Summa, ko no šiem paredzētajiem līdzekļiem iztērēs, būs atkarīga no tā, cik daudzi upuri un nu jau mirušo sieviešu tuvinieki pieteiksies kompensācijām. Līdz šim tie bija 168 cilvēki.

Sievietes, kuras jāsterilizē, izvēlējās vadoties pēc viņu ādas krāsas un turīguma, tāpēc lielākoties piespiedu procedūrai pakļautas melnādainās sievietes. Daži upuri operācijas izdarīšanas brīdī bija vien 10 gadus jauni.

Kamēr citos ASV štatos sterilizācijai pakļāva sievietes, kuras uzskatīja par plānprātīgām, Ziemeļkarolīnā "tīrīšanas programma" bija plašāka un turpinājās arī pēc Otrā pasaules kara.

Viena no sievietēm, Elēna Ridika "NBC News" pastāstījusi, ka viņu sterilizēja 14 gadu vecumā, pēc tam, kad viņai piedzima dēls. Pirms sterilizācijas viņa bijusi izvarota.

Štats ilgu laiku nevēlējās piekrist kompensāciju izmaksām, bet pērn tam beidzot piekrita. "Beidzot viņi nāca pie prāta un nolēma darīt to, kas jādara," komentējusi sieviete. Viņa gan piebildusi, ka nauda neizlabos viņai un daudzām citām sievietēm nodarīto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!