Foto: AFP/Scanpix

ASV žurnāls "US News and World Report" otrdien publicētā 80 valstu vērtējumā atzina Šveici par labāko no tām, Latvija ierindojās 60.vietā, bet Igaunija un Lietuva netika vērtētas.

Šveice, kas pērn publicētā valstu vērtējumā nebija iekļauta, šogad iekļuva 1.vietā, izpelnoties augstu reitingu ar savu pilsonības politiku, uzņēmējdarbības klimatu un dzīves kvalitāti.

Aptaujātie respondenti uzskatīja Šveici par "patvērumu mierīgam saprātam". Šveice "šķiet, piedāvā atelpu no tā, ka liberālu rietumniecisku politisko iekārtu apgriež otrādi populistisks noskaņojums un valdīšanas ar spēku politika," piebilda žurnāls šīs valsts vērtējumā.

Vācija, kas pērn bija 1.vietā, šogad noslīdējusi uz 4.vietu. 2.vietā ir Kanāda, bet 3.vietu ieņem Lielbritānija. 5.vietā ir Japāna, bet 6. – Zviedrija.

ASV, kas pērn bija 4.vietā, tagad noslīdējusi uz 7.vietu Donalda Trampa vēlēšanu uzvaras dēļ. Apmēram 75% respondentu sacīja, ka respektē ASV mazāk nekā iepriekš pērnā gada vēlēšanu kampaņas asā toņa dēļ.

8., 9. un 10.vietu ieņem attiecīgi Austrālija, Francija un Norvēģija.

Nākamajās vietās no 11. līdz 20. ir attiecīgi Nīderlande, Dānija, Somija, Jaunzēlande, Singapūra, Itālija, Luksemburga, Austrija, Spānija un Ķīna.

No pārējām žurnāla novērtētajām Eiropas valstīm 21.vietā ir Īrija, 24. – Portugāle, 27. – Krievija, 29. – Grieķija, 31. – Polija, 37. – Čehija, 46. – Ungārija, 49. – Horvātija, 53. – Slovēnija, 58. – Rumānija, 60. – Latvija, 63. – Bulgārija, 70. – Baltkrievija, 73. – Ukraina, 80. – Serbija.

Irāna ir 79.vietā, bet Alžīrija – 78. vietā.

Reitings tika iegūts, aptaujājot 21 tūkstoti cilvēku 36 valstīs visos pasaules reģionos. Respondentiem bija jāatbild, cik tuvu viņi saista noteiktas īpašības ar konkrētajām valstīm.

ASV vēl arvien tiek uzskatīta par spēcīgāko valsti. Krievija šajā ziņā ir otrajā vietā, tomēr starpība ir neliela.

Latvija, kas šogad tika vērtēta pirmoreiz, ir atzīta par 60.labāko valsti no vērtētajām 80. Vērtējot pēc dažādiem parametriem, Latvija ir 30.vietā pēc pilsonības politikas, 33.vietā pēc atvērtības uzņēmējdarbībai, 44.vietā pēc dzīves kvalitātes, 50.vietā pēc uzņēmējdarbības, 62.vietā pēc piedzīvojumiem (kas piesaista tūristus), 67.vietā pēc kultūras ietekmes, 71.vietā pēc kultūras un dabas mantojuma. Varas ziņā Latvija ir pēdējā – 80.vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!