Foto: AFP/Scanpix

Trešdien, lai atzīmētu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada 48. dzimšanas dienu, Damaskas ielās ar automašīnām izbraukuši līdera atbalstītāji, vēsta aģentūra AFP. Tas notiek paaugstinātas starptautiskās spriedzes apstākļos, kad ASV gatavojas uzbrukt režīmam, lai sodītu to par ķīmisko ieroču pielietošanu.

Asada valdība jau vairāk nekā divus gadus nežēlīgā pilsoņu karā cīnās ar režīma pretiniekiem un tiek apsūdzēta ķīmisko ieroču pielietošanā, ko kategoriski noliedz. Konfliktā bojā ir gājuši jau vairāk nekā 100 000 cilvēku, bet miljoniem ir devušies bēgļu gaitās.

Par Asadu un to, kā viņš kļuva par prezidentu, vairāk var uzzināt šeit.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas miermīlīgas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā. Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Pret Asadu karojošo spēku pusē netrūkst arī radikāli islāmistu kaujinieki un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti grupējumi.

Kara apstākļos nav pieejami pilnībā uzticami dati par to, cik liela iedzīvotāju daļa ilgajā konfliktā atbalsta Asadu, tomēr izskatās, ka prezidentu bez alavītiem un kristiešiem atbalsta arī nozīmīga daļa sunnītu, norāda laikraksts "The Guardian". Atbalstu Asadam lielā mērā veicina radikālo islāmistu un ārvalstu kaujinieku lomas pieaugums nemiernieku kaujinieku vidū.

Ne visus iepriecina perspektīva, ka varu varētu pārņemt islāma radikāļi, kas vēlas ieviest šariata likumus.

2012. gadā paši sīrieši privātās sarunās ir norādījuši, ka atbalsts Asadam ir nokrities līdz 20 - 30%, bet tas atkal varētu būt pieaudzis, norāda "The Guardian".

Maijā NATO nodotā ziņojumā konstatēts, ka Asada režīmu atbalsta 70% Sīrijas iedzīvotāju. 20% bijuši neitrāli, bet atlikušie 10% pauduši atbalstu opozīcijai, skaidro "The Guardian". Jāņem vērā, ka kara apstākļos aptauju dati varētu būt neobjektīvi. Sava nozīme varētu būt arī tam, ka iedzīvotāji ir noguruši no kara un vēlas ātrāku tā izbeigšanos neatkarīgi no politiskā iznākuma, piebilst laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!