Foto: DELFI

Bijušā Gruzijas prezidenta Zviada Gamsahurdijas dēls Cotne Gamsahurdija, kas tika atzīts par vainīgu slepkavības mēģinājumā, pēc vairāk nekā diviem cietumā pavadītiem gadiem izlaists brīvībā.

"Tas notika pilnīgi negaidīti," Gamsahurdija trešdien teica intervijā Gruzijas valsts televīzijai, piebilstot, ka nebija lūdzis apžēlošanu.

Viņš atbrīvots otrdienas vakarā pēc tam, kad sliktā veselības stāvokļa dēļ viņu apžēloja Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili.

2010.gada aprīlī Gamsahurdijam tika piespriests deviņarpus gadu cietumsods pēc tam, kad tiesa viņu atzina par vainīgu slepkavības mēģinājumā un nelikumīgā ieroču glabāšanā.

1976.gadā dzimušais Cotne Gamsahurdija 2009.gada oktobrī tika aizturēts pēc sava drauga un kaimiņa Dāvida Badželidzes sašaušanas kādā strīdā. Sašautais tika nogādāts slimnīcā.

Cotne Gamsahurdija apgalvoja, ka viņam izvirzītās apsūdzības esot politiski motivētas, jo viņš ir opozīcijā prezidentam  Mihailam Saakašvili.

Gamsahurdija 2008.gadā pēc Gruzijas-Krievijas kara tika aizturēts Tbilisi lidostā, un policija viņu apsūdzēja valsts apvērsuma plānošanā ar Krievijas atbalstu. Viņam saistībā ar šīm apsūdzībām piesprieda nosacītu sodu.

Gruzijas ģenerālprokuratūra 2007.gada novembrī ierosināja krimināllietu pret Gamsahurdiju, apsūdzot viņu sadarbībā ar Krievijas specdienestiem. Viņa vaina netika pierādīta, un lieta ir izbeigta.

Viņa tēvs Zviads Gamsahurdija padomju laikā bija pazīstams zinātnieks un disidents. Zviads Gamsahurdija 1990.gada novembrī tika ievēlēts par Augstākās padomes priekšsēdētāju, kam tolaik bija valsts vadītāja funkcijas, bet 1991.gada martā - par prezidentu. Prezidenta Gamsahurdijas politika bija radikāla un pretrunīgi vērtēta, un 1992.gada sākumā viņš tika gāzts valsts apvērsumā. 1993.gada 31.decembrī viņš izdarīja pašnāvību nošaujoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!