Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas pankgrupas "Pussy Riot" dalībniece Jekaterina Samuceviča, kurai piespriestais ieslodzījums ir aizstāts ar nosacītu sodu, ir vērsusies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) ar sūdzību par viņas tiesību uz uzskatu paušanas brīvību pārkāpšanu, nelikumīgu kriminālvajāšanu un nepamatotu aizturēšanu, piektdien ziņoja laikraksts "Kommersant".

Samucevičas advokāte Irina Hrunova pievērsa ECT uzmanību tam, ka pat Samucevičas nosacīta notiesāšana par savu uzskatu paušanu ir nelikumīga un ar to ir pārkāpts Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 10.pants par vārda brīvību.

Hrunova vēstulē ECT arī apgalvo, ka Krievijas tiesas vairākkārt pārkāpušas šīs konvencijas noteikto spīdzināšanas aizliegumu. "Lieta tika izskatīta visu dienu, un tiesa izsludināja pārtraukumu uz ne vairāk kā 30 minūtēm. [Samucevičai] visu šo laiku bija liegta iespēja paēst, padzerties ūdeni, pilnvērtīgi izgulēties. Lai viņa tiktu aizvesta uz Hamovņiku rajona tiesu, viņai bija jāceļas piecos vai sešos no rīta," teikts advokātes vēstulē.

Advokāte informēja, ka izvērsta sūdzība ECT tiks iesniegta pirms gada beigām.

Arī abu pārējo notiesāto "Pussy Riot" dalībnieču Nadeždas Tolokoņņikovas un Marijas Aļohinas advokāti pastāstīja laikrakstam "Kommersant", ka viņi gatavo sūdzības ECT. "Pati lieta bija unikāla, bet viss tiesas process pārkāpa ne vien Krievijas likumus, bet arī starptautiskās tiesību normas. Līdz ar to ECT lēmums noteikti būs bezprecedenta," paziņoja Aļohinas advokāts Nikolajs Polozovs.

Piecas "Pussy Riot" dalībnieces spilgtu krāsu sejas maskās 21.februārī Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē uzkāpa priesteriem paredzētā vietā un izpildīja "panku lūgšanu" pret Vladimiru Putinu, kurš tolaik bija premjerministrs, bet tagad ir prezidents.

Par piedalīšanos šajā akcijā martā tika aizturētas trīs grupas dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova, Jekaterina Samuceviča un Marija Aļohina. 17.augustā Maskavas Hamovņiku rajona tiesa viņas atzina par vainīgām huligānismā, rupjā sabiedriskās kārtības pārkāpšanā un naida izrādīšanā pēc reliģiskām pazīmēm, par ko viņām piesprieda divu gadu cietumsodu, lai gan prokuratūra prasīja triju gadu cietumsodu.

Maskavas pilsētas tiesa, 10.oktobrī izskatot grupas "Pussy Riot" dalībnieču kasācijas sūdzību, nolēma divām grupas dalībniecēm atstāt spēkā divu gadu cietumsodu, bet vienu grupas dalībnieci atbrīvot, aizstājot viņai reālu brīvības atņemšanu ar nosacītu sodu.

Samucevičas, kas ir vecākā no trim aizturētajām "Pussy Riot" dalībniecēm, advokātiem izdevās pārliecināt tiesu nomainīt viņas sodamēru pret nosacītu cietumsodu, jo viņu katedrāles apsargi aizturēja praktiski tūlīt pēc uzstāšanās sākuma. Viņu 10.oktobrī atbrīvoja tiesas zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!