Foto: Sputnik/Scanpix

Krievijas okupētajā Krimā notiesātie Krimas tatāru Medžlisa priekšsēdētāja vietnieki Ahtems Čijgozs un Ilmi Umerovs atbrīvoti un nogādāti Turcijā, tīmekļa medijam "Krim.Realii" trešdien paziņoja advokāts Nikolajs Polozovs.

"Tas ir kļuvis iespējams, pateicoties visu to atbalstam, kas nav vienaldzīgi pret politieslodzīto dzīvi, kas nav vienaldzīgi pret Krimas tatāriem. Dabīgi, tika veikts milzīgs juridiskais, diplomātiskais un politiskais darbs, īstenoti [bijušā Medžlisa priekšsēdētāja] Mustafas Džemiļeva un [Turcijas prezidenta] Redžepa Tajipa Erdogana pūliņi," sacīja advokāts.

Atbilstoši viņa informācijai visas Čijgozam un Umerovam izvirzītās apsūdzības ir atceltas.

"Nedz Ahtems Čijgozs, nedz Ilmi Umerovs nekādus paziņojumus ar apžēlošanas vai amnestijas, vai kādiem citiem lūgumiem nav rakstījuši vai parakstījuši. Viņi ir Krimas tatāru tautas varoņi, ukraiņu politieslodzītie, kuriem morāles principi un sirdsapziņa ir dārgāki par pašu brīvību. Tie nav cilvēki, kurus var nospiest uz ceļiem un piespiest rakstīt apžēlošanas vēstules Krievijas valstij," sacīja advokāts.

Kopš Krievija 2014. gadā okupēja un anektēja Krimu, Krievijas varas iestādes īsteno represijas pret Krimas tatāriem, tostarp ir aizliegta Krimas tatāru pārstāvniecības institūcijas Medžlisa darbība. Krimas tatāru līderiem - Mustafam Džemiļevam un Medžlisa priekšsēdētājam Refatam Čubarovam - ir aizliegts iebraukt Krievijā, tāpēc viņi nevar ierasties Krimā.

Apvienoto Nāciju Organizācija, Eiropas Savienība un ASV ir nosodījušas Krimas tatāru tiesību pārkāpumus kopš Krievijas veiktās Krimas aneksijas.

Krimas tatāri ir apmēram 12% no pussalas iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!