Foto: AP/Scanpix/LETA
Britu finansistu un pazīstamo Krievijas prezidenta Vladimira Putina kritiķi Viljamu Brauderu, kuru, pamatojoties uz Maskavas izdotu aresta orderi, otrdien aizturēja Spānijas policija, pēc īsa brīža atbrīvots.

Policijas pārstāvis paskaidroja, ka Krievijas izdotā aresta ordera derīguma termiņš izrādījās beidzies. Viņš norādīja, ka pēc ordera derīguma termiņā beigām Interpolam būtu bijis Braudera dati jāizdzēš no datu bāzes, taču tas nav izdarīts. Pārpratums ticis noskaidrots īsu brīdi pēc ierašanās policijas iecirknī.

Kā ziņots, Krievijas tiesa pagājušā gada decembrī Brauderam par izvairīšanos no nodokļiem aizmuguriski piesprieda deviņu gadu cietumsodu. Iepriekš Interpols bija atteicies nodrošināt līdzīga 2013.gadā pieņemta Krievijas tiesas spriedumu izpildi, atzīstot to par "pamatā politisku" lēmumu.

Tomēr trešdien Brauders tviterī paziņojis, ka Spānijas policija viņu aizturējusi, pamatojoties uz Interpola izplatīto Krievijas aresta orderi. ASV dzimušais Lielbritānijas pilsonis un investīciju fonda "Hermitage Capital" vadītājs kļuvis pazīstams ar kampaņu sava bijušā darbinieka

Sergeja Magņitska piemiņas saglabāšanai. Magņitskis nomira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas izolatorā pavadītām dienām. Viņu arestēja pēc tam, kad advokāts bija apsūdzējis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izlaupīšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš nomira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki piesavinājušies valsts budžeta līdzekļus 5,4 miljardu rubļu apmērā. Tiek uzskatīts, ka šīs personas atriebjoties organizējušas jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

Krievijas tiesa Brauderam un viņa biznesa partnerim Ivanam Čerkasovam uzdevusi arī atlīdzināt 4,2 miljardus rubļu (60 miljonus eiro) lielus zaudējumus. Jau 2013.gadā Krievijas tiesa Brauderam aizmuguriski piesprieda deviņu gadu cietumsodu par izvairīšanos no nodokļiem. Par izvairīšanos no nodokļiem Krievijas tiesa 2013.gadā notiesāja arī Magņitski, lai gan viņš jau četrus gadus bija miris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!