Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas režīma spēki svētdien paziņojuši, ka atguvuši kontroli pār svarīgo Vādī Baradas rajonu, kas nodrošina galvaspilsētas Damaskas ūdensapgādi.


Neraugoties uz decembra beigās panākto trauslo pamieru, šai rajonā pēdējo nedēļu laikā norisinājušās sīvas kaujas starp Sīrijas armiju un nemiernieku spēkiem, radot ūdensapgādes problēmas aptuveni piecarpus miljoniem Damaskas un tās priekšpilsētu iedzīvotāju.

Abas puses apsūdzēja viena otru ūdensapgādes infrastruktūras sabojāšanā. Janvāra sākumā starp nemierniekiem un Sīrijas varas iestādēm gan tika panākta vienošanās, kas paredzēja ļaut salabot bojātos cauruļvadus, un remontbrigādes jau sāka darbus, bet tika atkal izvestas no šā rajona, kad neskaidros apstākļos tika nošauts valdības ieceltais sarunu starpnieks.

Sestdien saskaņā ar šo vienošanos galvenajā sūkņu stacijā pirmo reizi četru gadu laikā ieradās Sīrijas armija kopā ar remontbrigādēm. Kā paziņoja Lielbritānijā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) pārstāvis, galvaspilsētas ūdensapgāde varētu tikt atjaunota dažu dienu laikā.

Pēc viņa teiktā, nemiernieki atstājuši sūkņu staciju, bet joprojām uzturas plašākā rajonā ap Ainalfidžahas avotiem, no kuriem Damaska saņem ūdeni. Vienošanās paredz, ka nemiernieki var vai nu palikt tur, ja noliek ieročus, vai arī doties uz Idlibas provinci ziemeļos - pēdējo lielāko bruņotās opozīcijas atbalsta rajonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!