Foto: AFP/Scanpix

Otrdien, 30. augustā, par savu atkāpšanos no amata paziņojis Francijas ekonomikas ministrs Emanuels Makrons, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

BBC vēsta, ka ministra atkāpšanās iemesls ir vēlme kandidēt uz prezidenta amatu 2017. gadā.

Francijas prezidents Fransuā Olands ministru valdībā aicināja pievienoties 2014. gadā.

Viņa lielākais pārbaudījums ministra amatā bija ieviest reformas, kas atļautu veikaliem strādāt arī svētdienās. Tiesa, kā atgādina BBC, šis solis sabiedrībā izraisīja plašu protestu virkni.

Jau ziņots, ka jūlija vidū Francijas prezidents Fransuā Olands draudēja atlaist ekonomikas ministru Emanuelu Makronu, kurš norādījis, ka varētu kandidēt uz prezidenta amatu, ja ministrs neizrādīs "solidaritāti" ar valdību.

"Valdībā nevar būt personīgas iniciatīvas un vēl jo vairāk par prezidentūru," Olands paziņoja intervijā televīzijā, atzīmējot 14. jūlijā svinamo nacionālo brīvdienu – Bastīlijas ieņemšanas dienu.

"Šo noteikumu ievērošana nozīmē palikšanu valdībā. To neievērošana nozīmē aiziešanu," uzsvēra prezidents.

Politikas novērotāji un pat valdošās Sociālistu partijas biedri ir uzdevuši jautājumus, cik ilgi Makrons var palikt amatā pēc tam, kad viņš izteicis spēcīgu mājienu par nodomu kandidēt 2017. gadā paredzētajās prezidenta vēlēšanās.

38 gadus vecais bijušais investīciju baņķieris solīja vadīt savu politisko kustību "En Marche" ("Uz priekšu") "uz 2017. gadu un uz uzvaru", kas atstāj maz šaubu par viņa ambīcijām, lai arī tieši viņš nav pieteicis savu kandidatūru.

Olands ir atzinis, ka līdz gada beigām izlems par savu kandidatūru no Sociālistu partijas. Sabiedriskās domas aptauju rezultāti liecina, ka viņš nespētu iekļūt vēlēšanu otrajā kārtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!