Foto: ESO pasūtīta jaunatklātās planētas ilustrācija
Eiropas Dienvidu observatorija (ESO) trešdien paziņoja par jaunas, Zemei līdz šim līdzīgākās planētas atklāšanu.

Jaunatklātās planētas attālums no zvaigznes liecina, ka uz planētas esot iespējami arī dzīvību atbalstoši ūdens okeāni. Tāpat arī tās izmērs esot līdzīgs Zemei, minēts ESO paziņojumā, kas publicēts trešdienas vakarā.

Planēta, kas tiek dēvēta par Proxima b, apriņķo ap sev tuvāk esošo zvaigzni Proxima Centauri 11 dienās. Tā riņķo ap Proxima Centauri aptuveni septiņu miljonu kilometru attālumā - tie ir tikai 5% no attāluma, kas šķir Zemi no Saules.

Kā norāda pētnieki, lai gan apstākļi uz planētas ir definējami kā piemēroti dzīvībai, tas pagaidām ir apspriežams tikai teorētiskā līmenī. Piemēram, radioaktīva starojuma uzliesmojumi uz planētas ir 400 reizes intensīvāki nekā uz Zemes. Līdz ar to, lai uz šīs planētas pastāvētu dzīvība, tai, visticamāk, būtu jādzīvo pazemē vai zem ūdens.


Precīzs pētījuma un jaunatklātās planētas apraksts pieejams arī augusta zinātnes žurnālā "Nature".

Kā iepriekš portālam "Delfi" skaidroja astronoms, LU Astronomijas institūta pētnieks Ilgonis Vilks, planēta neatrodas Saules sistēmā, bet pie citas zvaigznes, ko sauc Centaura Proksima. "Proksima no latīņu valodas nozīmē "tuvākā", tā tiešām ir Saulei tuvākā zvaigzne. No Zemes aptuveni 4,24 gaismas gadu attālumā," viņš teica.

Vilks arī stāstīja, ka pašreiz nav tādu kosmisko kuģu, kas varētu aizlidot uz turieni, bet neesot arī neiespējami tādus uzbūvēt. Lai zvaigzni sasniegtu, kuģim no Zemes lidojumā būtu jāpavada 40 gadi.

"Attālums līdz zvaigznei gan ir ļoti liels. Salīdzinājumam - Saules sistēmā līdz Neptūnam, ja cilvēks soļotu gaismas ātrumā, viņš aizietu dažās stundās, bet līdz šai zvaigznei viņam būtu jāsoļo četri gadi," mērogu iezīmē pētnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!