Foto: AP/Scanpix

Pētot kosmiskā teleskopa "Hubble" uzņemtos attēlus, kāds astronoms ir atklājis 14. dabisko pavadoni, kas riņķo ap Neptūnu, atsaucoties uz ASV Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) paziņojumu, trešdien vēsta raidsabiedrība "Euronews".

Jaunatklātais mēness ir aptuveni 20 kilometru diametrā liels un atrodas 105 251 kilometra attālumā no Neptūna.

Pavadoņa atklājējs ir astronoms Marks Šovalters no SETI institūta Kalifornijā. Viņš stāsta, ka jau kādu laiku meklējis mēnešus Neptūna vāji izteiktajā gredzenā, līdz nolēmis ar speciālas programmas palīdzību apskatīt plašāku debesu sektoru.

"Es mainīju programmu, lai tā neapstātos tūlīt aiz gredzenu sistēmas, bet turpinātu analizēt visus datus. Es aizgāju no datora un nogaidīju stundu, kamēr tas veica apstrādi. Kad es atgriezos, apskatot attēlu ieraudzīju papildus punktu, kuram tur nebija jābūt," pastāstīja Šovalters.

Citu arhivētu "Hubble" attēlu analīze apstiprināja, ka atklātais objekts ir mēness. Astronoms ar pārējo pētnieku komandu tagad domā, kādu vārdu likt jaunatklātajam debesu ķermenim.

Mēness vārds būšot saistīts ar grieķu un romiešu mitoloģiju, turklāt tēlam jābūt tādam, kas ir saistīts ar okeānu dievu Neptūnu, skaidro Šovalters.

Neptūna lielākais dabiskais pavadonis Tritons tika atklāts 1846. gadā, tikai dažas dienas pēc pašas planētas atklāšanas. 1949. gadā tika atklāts planētas trešais lielākais mēness Nereīda.

Planētas otro lielāko mēnesi Proteju un vēl piecus mazākus pavadoņus atklāja NASA kosmosa kuģis "Voyager 2". Ar teleskopiem no Zemes 2002. gadā atklāti vēl četri Neptūna pavadoņi, bet pēc gada vēl viens.

Jaunatklātais mēness Neptūnu apriņķo 23 stundās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!