Foto: AFP/Scanpix
ASV, Kanādas un Vācijas astrofiziķi ir atklājuši supersmagu melno caurumu, kas ir 15,5 līdz 18,5 miljardus reižu smagāks par Sauli un ir masas ziņā otrais smagākais melnais caurums, ziņo populārzinātniskais žurnāls "Nature".

Domājams, ka šo objektu izveidojusi divkārša sistēma. Supersmagais melnais caurums atrodas Eridanas zvaigznājā un ir atklāts eliptiskajā galaktikā NGC 1600. Tas atrodas 200 miljonu gaismas gadu attālumā no Zemes.

Šī cauruma rādiuss ir astoņas reizes lielāks par attālumu starp Plutonu un Sauli. Objekts atrodas difūzā galaktikas kodolā: telpā ap to nav citu debess ķermeņu, un ir iespējams, ka tos visus absorbējis šis gravitācijas objekts.

Zinātnieki uzskata, ka supersmagais melnais caurums var būt radies pirms apmēram 13 miljardiem gadu. Viņi neizslēdz iespējamību, ka NGC 1600 radusies, saplūstot galaktiku pārim.

Pašlaik par vissmagāko tiek uzskatīts supersmagais melnais caurums no galaktikas NGC 4889. Pēc dažādām aplēsēm, tas ir līdz 21 miljardu reižu smagāks par Sauli. Jaunatklātais gravitācijas objekts pretendē uz otro vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!