Daļēji atsauktas apsūdzības pret Lihtenšteinas bankām par "netīrās" naudas atmazgāšanu. Ceturtdien publicētajā Austrijas prokurora Kurta Špicera ziņojumā teikts, ka ekonomikas un finansu noziegumu skaita ziņā Lihtenšteina īpaši neatšķiras no citām Eiropas valstīm.
Špiceram bija uzdots pārbaudīt datus par liela mēroga naudas atmazgāšanu Lihtenšteinā, kura bija minēta Vācijas specdienestu ziņojumā. Pagājušā gada rudenī žurnālā "Spiegel" publicētie ziņojuma fragmenti izraisīja skandālu. Pēc astoņu mēnešu ilgas izmeklēšanas Austrijas prokurors secinājis, ka specdienesti balstījušies uz ziņām, kuras snieguši ne pārāk ticami avoti.

Pēc viņa teiktā, liela daļa uz Lihtenšteinas bankām pārskaitīto aizdomīgo summu pirms tam atmazgātas citu valstu bankās, to skaitā Šveicē, Luksemburgā, Liebritānijā un ASV. Tomēr ziņojumā atzīts, ka vairākas Lihtenšteinai izteiktās apsūdzības ir pamatotas. Kā piemēru prokurors minējis Lihtenšteinas varas institūciju lēno darbu.

Lihtenšteinas varas institūcijas kūtri reaģē uz citu valstu varas institūciju aicinājumiem sadarboties. Prokurors paudis viedokli, ka ir laiks piemērot vietējo likumdošanu vispārpieņemtām starptautiskām normām.

Lihtenšteinas valdības vadītājs Mario Friks atzinis, ka valsts varas institūcijas patiesi pieļāvušas vairākas kļūdas un valsts likumdošanā ir trūkumi un problēmas. Tādēļ viņš uzsvēris, ka viņa vadītā valdība plāno īstenot juridiskās sistēmas reformu, kuras projekts jau septembrī tiks iesniegts izskatīšanai parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!